Wykonanie

Falafele, czyli kotleciki z bogatych w
białko ziaren
ciecierzycy, to danie kuchni arabskiej. W Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu.
Ciecierzyca, czyli główny składnik tego przysmaku, to doskonałe źródło związków mineralnych i witamin. Do przygotowania kotlecików najlepiej wykorzystać suche nasiona
ciecierzycy moczone w wodzie przez 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Przepis na te kotleciki znalazłam na blogu Łukasza . Przepisy te nieznacznie zmodyfikowałam.Składniki (5 porcji):
chlebki pitafalafele300 g suszonych ziaren
ciecierzycy1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
papryczki chili1 łyżeczka
soliponadto2
jajkasezam czarny i biały
olej sezamowy lub
słonecznikowy do smażenia
sałatka200 g
roszponki1 fenkułgarść
pomidorków koktajlowychzielony sos200 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezusok z 1
cytryny1 łyżeczka
musztardy1 mała
cebula2 małe
ogórki konserwowe1 ząbek
czosnkuco najmniej 200 g świeżych
ziół (u mnie:
natka pietruszki,
lubczyk,
szczypiorek,
mięta,
koperek,
bazylia)świeżo mielony
pieprz i
sól do smakuPieczemy
chlebki pita .Przygotowujemy falafele.Suszoną
ciecierzycę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na noc (używanie
ciecierzycy z puszki czy gotowanie
ciecierzycy jest niedozwolone).Następnego dnia (surową!)
ciecierzycę razem z
cebulą i
czosnkiem mielimy w maszynce do
mielenia mięsa (sito o drobnych oczkach). Dodajemy posiekaną drobno
pietruszkę i
przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki
wody. Odstawiamy całość na pół godziny. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki zanurzamy najpierw w rozmąconym
jajku, a następnie obtaczamy w ziarnach
sezamu i wrzucamy na gorący
olej. Smażymy falafele z obu stron po 2-3 minuty (tłuszczu powinno być tyle, by kotleciki prawie całkowicie były w nim zanurzone). Gotowe kotleciki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.Przygotowujemy
sałatkę.Warzywa płuczemy.
Koper włoski kroimy w cieniutkie plasterki, a
pomidorki koktajlowe na połówki. Mieszamy je z
roszponką.Przygotowujemy sos.
Zioła,
ogórki konserwowe,
cebulę i
czosnek siekamy drobno. Przenosimy całość do kielicha blendera. Dodajemy
jogurt naturalny,
musztardę,
majonez i
sok z cytryny. Rozcieramy składniki na gładki krem. Sos doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Składamy danie.
Chlebki pita rozcinamy do połowy. Rozchylamy je i wypełniamy
sałatką. Warzywa polewamy obficie sosem. Na samym końcu wykładamy falafele.



