ßßß Cookit - przepis na FALAFEL W CHLEBKU PITA Z ZIELONYM SOSEM I SAŁATKĄ

FALAFEL W CHLEBKU PITA Z ZIELONYM SOSEM I SAŁATKĄ

nazwa

Wykonanie

Falafele, czyli kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy, to danie kuchni arabskiej. W Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu. Ciecierzyca, czyli główny składnik tego przysmaku, to doskonałe źródło związków mineralnych i witamin. Do przygotowania kotlecików najlepiej wykorzystać suche nasiona ciecierzycy moczone w wodzie przez 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Przepis na te kotleciki znalazłam na blogu Łukasza . Przepisy te nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki (5 porcji):
chlebki pita
falafele
300 g suszonych ziaren ciecierzycy
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
1 łyżeczka soli
ponadto
2 jajka
sezam czarny i biały
olej sezamowy lub słonecznikowy do smażenia
sałatka
200 g roszponki
1 fenkuł
garść pomidorków koktajlowych
zielony sos
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 mała cebula
2 małe ogórki konserwowe
1 ząbek czosnku
co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, mięta, koperek, bazylia)
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Pieczemy chlebki pita .
Przygotowujemy falafele.
Suszoną ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc (używanie ciecierzycy z puszki czy gotowanie ciecierzycy jest niedozwolone).
Następnego dnia (surową!) ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mielenia mięsa (sito o drobnych oczkach). Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy całość na pół godziny. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki zanurzamy najpierw w rozmąconym jajku, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu i wrzucamy na gorący olej. Smażymy falafele z obu stron po 2-3 minuty (tłuszczu powinno być tyle, by kotleciki prawie całkowicie były w nim zanurzone). Gotowe kotleciki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sałatkę.
Warzywa płuczemy. Koper włoski kroimy w cieniutkie plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Mieszamy je z roszponką.
Przygotowujemy sos.
Zioła, ogórki konserwowe, cebulę i czosnek siekamy drobno. Przenosimy całość do kielicha blendera. Dodajemy jogurt naturalny, musztardę, majonez i sok z cytryny. Rozcieramy składniki na gładki krem. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składamy danie.
Chlebki pita rozcinamy do połowy. Rozchylamy je i wypełniamy sałatką. Warzywa polewamy obficie sosem. Na samym końcu wykładamy falafele.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/03/falafel-w-chlebku-pita-z-zielonym-sosem.html