ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony

Schab pieczony

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
Schab pieczony - składniki:
1.5 kg schabu środkowego bez kości
2/3 szklanki białego wytrawnego wina typu riesling
2 łyżki margaryny
3 łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sparzonych
obranych migdałów
po 1/2 łyżeczki utłuczonych goędzików i ziela angielskiego
1 łyżeczka estragonu
sól
pieprz
Schab pieczony - sposób przygotowania: Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i obwiązać białą bawełnianą nicią. Goździki i ziele angielskie zmieszać z estragonem, pieprzem i solą. Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, głęboko ponakłuwać, polać sokiem z cytryny, a gdy wchłonie sok 2 łyżkami wina i odstawić na 2 godz. W brytfannie stopić 1 łyżkę margaryny, włożyć do niej mięso, polać pozostałą stopioną margaryną i piec 70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podczas pieczenia polewać mięso najpierw wodą, a potem wytworzonym sosem. Płatki migdałowe wrzucić do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem, a następnie połączyć z miodem oraz 1 łyżką wina. Otrzymaną pastą pokryć mięso (wcześniej zdjąć z niego nić). Do brytfanny wlać resztę wina, włożyć migdały i piec jeszcze 15-20 min. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i dowolnie przybrać.
Chrupiące warzywa, podsmażane z dodatkiem chili i sherry. Taka przystawka pasuje szczególnie do pieczonych lub grillowanych mięs. Zobacz przepis na: Podsmażane zielone warzywa marynata z ciemnego piwa i miodu sprawi, że mięso nabierze ciekawszego smaku oraz złocistego koloru Zobacz przepis na: Sch
Schab
Schab - pieczony 1 kg schabu bez kości łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu listki szałwii 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml (4 łyżki) soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy Sos cebulowo-rodzynkowy: 10 dag rodzynek 100 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy 3 łyżki masła 1/2
Maliny
klasycznej brzoskwiniowej melby. Dostarczają sporo błonnika pokarmowego, witaminy C, żelaza i magnezu. Schab pieczony 80 dag schabu, 40 dag malin, 1 łyżka whisky, 1 1/2 łyżeczki miodu, 1 liść laurowy; do przybrania: natka pietruszki Marynata 1 cebula (3 dag), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki
DRÓB
carpaccio ze strusiny z rukolą 7/22czeska rolada z piersi indyka 1/59filety strusie z polewą krabową 7/23gulasz ze strusiny z fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana orzechami 1/58indyczka z nadzieniem żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indy
Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu
przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut. Schab pieczony ze śliwką Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 15 suszonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku 3
Mięsa pełne aromatu
wysechł, przez pierwszą godzinę możesz go piec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie pół godziny zdejmij lub przetnij rękaw od góry, żeby mięso się przyrumieniło. Schab pieczony z powidłami śliwkowymi - przepis blogera 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka czerwonej
Zamiast kupować wędlinę - zrób ją sam
Pieczony schab bardzo łatwo przygotować. Jest doskonały zarówno na ciepło (np. w towarzystwie tłuczonych lub opiekanych ziemniaków i zasmażanej kapusty), jak i na zimno, z dodatkiem chrzanu czy sosu tatarskiego. Schab pieczony w ziołach 1 kg schabu (w jednym kawałku) sól i pieprz ulubione zioła
Resztki? Możesz zamrozić lub przerobić na inne dania [7 PRZEPISÓW]
Taki dobry schab pieczony schab nie może się zmarnować! Jeśli zostało go sporo i martwisz się, że się zepsuje, wykorzystaj go do zapiekanki z tego przepisu. Pomiń krok z podsmażaniem mięsa. 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/20183701/schab pieczony/p