Wykonanie
Propozycja dla tych , którzy nie boją się odkrywać nowych smaków. Ja się nie bałam i spróbowałam i potrawa okazała się przepyszna.
Brukselka jest soczysta a prażone
migdały podkreślają jej smak. Dla mnie 5+.Składniki:- 1 kg
brukselki- 1/4 kostki
masła- 1/2 posiekanej
cebuli-
sól,
pieprz- 1-2 łyżki
soku z cytryny- opakowanie 100 g
płatków migdałowychBrukselkę oczyścić z brzydkich liści. Zagotować
wodę z
solą . Do gotującej się
wody wrzucić
brukselkę i ugotować ją na pół miękko. Odcedzić i zalać bardzo zimną
wodą. Ostudzić, następnie ponownie odcedzić. Pokroić
brukselkę na połówki.
Cebulę zeszklić na połowie
masła, wrzucić
brukselkę i podsmażać, aż zmięknie. Zbyt długo podsmażana lub gotowana
brukselka może zrobić się gorzka, uratujemy jej smak dosypując
cukru.
Doprawić
solą i
pieprzem, zdjąć z ognia i wymieszać z
sokiem z cytryny. Na suchej patelni uprażyć
migdały, wymieszać z
brukselką. Wspaniała przystawka lub przekąska. Ja podałam ją do obiadu, jako dodatek do pieczeni. Smakowało wybornie. Polecam.