Wykonanie
Mięciutkie, soczyste piersi z
kaczki w sosie
pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie
mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i
sałaty.Palce lizać :)
SKŁADNIKI4
pomarańcze2 łyżki
masła1 łyżka
miodusólpieprzPRZYGOTOWANIEPiersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć
mięsa .
Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy piersi skórą do dołu. Na średnim ogniu smażymy przez 6-8 minut. Odwracamy na drugą stronę na 3-4 minuty.
Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (nie wylewamy tłuszczu z patelni!).Doprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy
miodem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos
pomarańczowy.
Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.Z dwóch
pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klikNa patelni z wytopionym z
kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę
skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z
pomarańczy. Dodajemy
masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć"Upieczone piersi kroimy w grube plastry (
mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia).Polewamy sosem
pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)
źródło inspiracji