ßßß
SKŁADNIKI4 pomarańcze2 łyżki masła1 łyżka miodusólpieprz
PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa .
Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy piersi skórą do dołu. Na średnim ogniu smażymy przez 6-8 minut. Odwracamy na drugą stronę na 3-4 minuty.
Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (nie wylewamy tłuszczu z patelni!).Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy miodem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos pomarańczowy.Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klikNa patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć"Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia).Polewamy sosem pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)

źródło inspiracji