Składniki5 sporych marchewek (pokroić w długie, niezbyt małe słupki)1 łyżeczka masła2 łyżki miodusok z połówki pomarańczy (małej pomarańczy)sólpieprzsezamsłonecznik łuskany (uprażyć)natka pietruszkiSposób przygotowaniaKrok 1Ugotować marchewkę. Roztopić na patelni łyżeczkę masła. Wrzucić marchewkę. Polać ją miodem i sokiem z pomarańczy. Podsmażyć, mieszając, aż będzie widać, że zastyga na niej skorupka glazury. Posypać sezamem. Przełożyć marchewkę do naczynka do zapiekania. Uprażyć pestki ze słonecznika na tej samej patelni, na której smażyliśmy marchewkę. Posypać danie. Zapiec z 15 minut. Właściwie to nie patrzyłam ile czasu się zapiekało. Wyjąć jak zacznie apetycznie pachnieć i wyglądać :)Krok 2Ja zapiekałam marchewkę razem z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, co widać na zdjęciu, ale śmiało może być samodzielnym daniem.