Wykonanie
Kilka tygodni temu
jadłam boskość, niebo, rozkosz największą... A na dodatek sama aktywnie przyłożyłam rękę do jej powstania na warsztatach z Witkiem Iwańskim. Gotowaliśmy m.in klarowny
bulion grzybowy z pierożkami z gęsią i
whisky . Byłam absolutnie oczarowana prostotą, a jednocześnie bogactwem wegańskiego
bulionu oraz rewelacyjnym połączeniem
mięsa z
owocami i
whisky zamkniętym w zgrabnych pierożkach. Jeśli planujecie niebawem elegancki obiad, koniecznie podajcie ten
bulion!
Nastrój końca grudnia jakiś łagodny, spokojny, lekki. Świeta były wyjazdowe, w gronie rodziny, przyjaciół, Nowy Rok jak zawsze uświetnimy uroczystym rodzinnym obiadem u nas w domu. Zagram pewnie kilka fajnych dźwięków, jeszcze około-świątecznych, już tchnących nową energią na mroźne (nareszcie!) dni. Posłuchajcie Pin-Ups On Tour i "What Are You Doing New Year's Eve...Grudzień już gubi ostatnie
pióra ze swojego wyjątkowo lekkiego zimowego płaszcza, jeszcze chwila i spadnie ostatnia kartka z kalendarza 2015 roku. Jak zawsze, 1 stycznia będzie u mnie w domu elegancki, noworoczny obiad . Tym razem planuję podać absolutnie doskonały
bulion grzybowy wg Witka Iwańskiego ze zjawiskowymi pierożkami z pieczoną gęsiną . Farsz do pierożków można przygotować wcześniej, a same pierożki po wstępnym obgotowaniu zamrozić. To są tak cudowne, wspaniałe smaki, a jednocześnie ciut pracochłonne wykonanie, że nie chciałabym w Nowy Rok kłopotać się przygotowywaniem obiadu od podstaw, gdy jeszcze snu będzie brakować po sylwestrowej zabawie. Nastawię tylko
bulion, pierożki mam już gotowe.
Na warsztatach z Witkiem Iwańskim mieliśmy już gotowe, upieczone gęsi (gęsi faszerowane
jabłkami,
majerankiem,
czosnkiem, natarte
oliwą,
solą i
pieprzem,
potem pieczone w niskiej temperaturze przez kilka godzin, aż
mięso będzie mięciutkie), jednak najlepszym pomysłem jest wykorzystanie pozostałej z obiadu gęsi. Zawsze zostanie trochę
mięs na korpusie, czy znajdzie się jakaś pierś z pieczenia. Wystarczy taką gęsinę drobno posiekać (razem z rumianą skórką), do doprawić. Na warsztatach Witek dodawał do farszu przesmażone z
whisky foie gras z
kaczki. Ja jednak nie kupuję foie gras ze względów etycznych. W tym farszu foie gras można zastąpić
wątróbką gęsią lub kaczą oraz tłuszczem gęsim . Dzięki doprawieniu
whisky i
suszoną żurawiną, farsz będzie po prostu wyśmienity!
Whisky Glenlivet, z którą pracowaliśmy jest bardzo wdzięcznym trunkiem nie tylko w kieliszku (to jedna z niewielu
whisky, które mi smakują), ale także dodawana do garnka, czy patelni. Świetnie komponuje się z
mięsem,
owocami,
wątróbką, czy
lodami.Jeśli lubicie dodawać
whisky do gotowania, zerknijcie na zakładkę u mnie na blogu z przepisami z
whisky :
wątróbka z
czereśniami i
whisky,
owoce zapiekane w
whisky z
lodami, moje ukochane romantyczne tiramisu, cudownie smakują też
czekoladowe choinki z
bakaliami w
whisky a latem
mauż ciągle robi genialne kurze udka marynowane w
whisky .
Moje nocne klejenie pierożków - łyżeczkę doprawionego farszu z gęsiny wkładam na placuszek cienkiego ciasta pierogowego, zamykam w pierożek, ściskam mocno brzegi i kleję w formie uszek. Tak przygotowane pierożki wystarczy obgotować przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku,
potem skropić
olejem i zamrozić, albo schować na dzień-dwa do lodówki, a
potem tylko podgrzać przez chwilę we wrzątku i podawać w genialnym
bulionie grzybowym z
jabłkiem i
koperkiem.
Robienie pierogów, uszek, czy pierożków do
bulionu to dość żmudna "ręczna robota", która niezbyt często się dzieje w mojej kuchni. Jeśli jednak już zabieram się za pierogi, zawsze robię ich więcej i zamrażam. Wolę "hurtem" nakleić, ugotować i
mieć na kilka obiadów. Takie przygotowane wcześniej pierogi, czy uszka to świetny pomysł na szybki obiad, albo dodatek do
bulionu, który podam w Nowy Rok. Zdecydowanie wolę je po prostu wyjąć z zamrażarki/lodówki niż gimnastykować się ich sklejaniem w Sylwestra. Jeśli tylko będziecie zatem
mieli trochę
pieczonego mięsa z gęsi lub
kaczki, przygotujcie farsz i pierożki "na zaś" jak mawiała moja babcia. Pewnego dnia bardzo je docenicie!
Klarowny, niesamowicie esencjonalny
bulion grzybowy absolutnie mnie zachwycił . Jeśli jesteście weganami/wegetarianami, można przygotować do niego wegańskie pierożki z
orzechami w
whisky, jednak mięsolubnym bardzo polecam wersję z farszem z pieczonej gęsi lub
kaczki z
owocami i
whisky. Cudowny!Luksusowy
bulion grzybowy wegański50g
suszonych borowików lub podgrzybków500g
pieczarek (najlepiej ciemnych, portobello)2 białe
cebulepęczek
włoszczyzny (3
marchewki, kawałek
selera, kawałek
pora, 2
pietruszki)5
łodyg selera naciowego2 główki
czosnku2 gałązki
rozmarynu3-4 gałązki
tymiankupół pęczka
natki pietruszkisól do smakukilka ziaren
pieprzu500g
pomidorówdo podaniakilka gałązek świeżego
koperku lub
trybuli1
jabłko pokrojone w julienne razem ze skórką
Cebule przekrój na pół w poprzek, bez obierania, opal od strony przecięcia nad palnikiem i przełóż do garnka. Wszystkie składniki
bulionu oprócz
pomidorów pokrój na kawałki,
czosnek obierz, ale pozostaw całe ząbki,
pomidory pozostaw w całości. Zalej warzywa
wodą (ok 2-3 litrów), tak, by tylko je przykryła i gotuj na maleńkim płomieniu ok 60-90 minut. Nie mieszaj, by
bulion pozostał klarowny. Delikatnie odcedź
bulion na sicie i podawaj z pierożkami z gęsiną, na wierzchu układaj patyczki julienne z
jabłka i świeży
koperek lub listki
trybuli.Pierożki faszerowane gęsią,
żurawiną i
whisky z tych proporcji wyjdzie ok 100 pierożkówciasto na pierożki wg Witka Iwańskiego*500g
mąki pszennej uniwersalnej200ml gorącej
wody1
żółtkoszczypta
soli50g miękkiego
masłaMąkę z
solą zaparz gorącą
wodą, dodaj
żółtko i
masło, wyrób na gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw ciasto przykryte folią spożywczą na 30 minut, by odpoczęło.
Potem odkrawaj po kawałku, cienko wałkuj na delikatnie omączonym blacie i wycinaj niewielkie kółka. Napełniaj przygotowanym wcześniej farszem i sklejaj w formie uszek.farsz z gęsią do pierożkówok 700-800g upieczonego
mięsa gęsi lub
kaczki ze skórą40g
suszonej żurawinyok 100ml
whisky Glenlivet Founder's Reserveok 40g
wątróbki gęsiej lub kaczejok 40g podskórnego tłuszczu gęsiegopęczek
natki pietruszki2-3 łyżki
masłaUpieczone
mięso zdejmij z korpusu (najlepiej jeszcze ciepłe) i pokrój w drobną kostkę razem ze skórą. Tłuszcz gęsi i
wątróbkę pokrój lekko i przesmażaj razem kilka minut razem z
żurawiną, wlej
whisky i duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość posiekaj drobno i dodaj do pokrojonego
mięsa. Dodaj też posiekaną
natkę pietruszki oraz
masło i dokładnie razem wymieszaj. Włóż farsz do lodówki, by lekko się ścisnął, a następnie formuj pierożki i nadziewaj je farszem. Pierożki sklejaj w formie uszek (jak na zdjęciach powyżej). Gotuj ok 2 minut od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową. Jeśli chcesz przygotować pierożki wcześniej, po wyjęciu ich z
wody,
skrop je dobrze ojelem i przechowuj w pojemniku pod przykryciem lub zamrażaj. Tuż przed podaniem wkładaj pierożki na 2-3 minuty do wrzątku, podawaj z klarownym
bulionem grzybowym, julienne z
jabłka i
koperkiem lub
trybulą.Wegańskie pierożki z
orzechami w
whisky250g wyłuskanych
orzechów włoskich lub
migdałów w skórkach250g
orzechów nerkowcaok 150ml
whisky Glenlivet Founder's Reserve2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 spora
cebula cukrowa2 łyżki
natki pietruszki2-3 łyżki
kaszy mannyOrzechy upraż delikatnie na suchej patelni, a następnie przełóż do słoika, zalej
whisky, zakręć dokładnie i odstaw na kilka godzin. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, by wszystkie
orzechy dokładnie nasiąkły
alkoholem,
potem odcedź je na sicie.Na rozgrzanej
oliwie przesmaż
cebulkę na szklisto, dodaj do nasączonych, odcedzonych
orzechów i zblenduj razem blenderem. Dodaj do farszu posiekaną
natkę i
kaszę manną w takiej ilości, by farsz był spójny i niezbyt mokry. Nadziewaj farszem ciasto na pierożki, formuj je w kształcie uszek. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty. Podawaj z klarownym
bulionem grzybowym, julienne z
jabłka i
trybulą lub
natką.* możesz użyć ulubiony przepis na ciasto pierogowe lub skorzystać z jednego z moich przepisów na ciasto pierogowe - delikatne ciasto bezjajeczne dla zaawansowanych, ciasto z
jajkami dla początkujących