ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.

Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.

nazwa

Wykonanie

1 stycznia 2015
Składniki:
Barszcz:
(Na 5 l. garnek)
4 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 główka czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1l. zakwasu buraczanego ( najlepiej domowego)
4 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
Uszka :
( Na ok 100 sztuk małych uszek wycinanych literatką)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
1/2 kg. pieczarek
sól , pieprz
masło do smażenia
Przygotowanie:
Barszcz: Buraki marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć wraz z natką pietruszki.
Cebulę oraz przekrojoną na pół wzdłuż główkę czosnku opalić nad ogniem.
Do garnka włożyć warzywa , dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą.
Zagotować barszcz , dodać przyprawy oraz zakwas buraczany.
Zmniejszyć ogień do minimum , gotować barszcz ok 1h.( Ma tylko pyrkać)
Uszka :Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić na środku wgłębienie , wbić żółtko , wlać wodę oraz dodać śmietanę i sól.
Wyrobić gładkie ciasto , odstawić pod przykryciem by odpoczęło.
W tym czasie kapustę kiszoną ugotować do miękkości.
Pieczarki obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło , przełożyć pieczarki.
Gdy zmniejszą swą objętość dodać odcedzoną kapustę kiszoną.
Smażyć farsz ok 5 min. co jakiś czas mieszając.
Stolnice wysypać odrobiną mąki , z ciasta odrywać kawałki , wałkować cienkie placki.
Z placków wykrawać kółka literatką ( można także użyć kieliszka bądź szklanki)
Na każde kółko ułożyć farsz , zlepiać uszka tak jak pieroga.
Następnie końce zlepić ze sobą.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju.
Gotować uszka 3 min. po wypłynięciu na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
Ugotowane uszka rozdzielić na porcję , zalać gorącym barszczem.
Smacznego
Post navigation
← Delikatny , lekko ostry domowy pasztet z dodatkiem ząbków czosnku. Najlepszy ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Kapusta z grzybami króluje na stole wigilijnym u mnie w rodzinie od zawsze. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż jest jej największym wielbicielem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/barszcz-czerwony-gosci-obowiazkowo-w-mojej-rodzinie-podczas-wigilii-podajemy-go-w-wersji-do-picia-w-towarzystwie-postnych-pasztecikow-czy-krokietow-lub-w-talerzach-z-malymi-uszkami