Wykonanie
Aromatyczny, esencjonalny i bardzo mocno czerwony barszczyk przygotowany z pieczonych w piekarniku
buraków. Podany z dodatkiem domowych uszek z
pieczarkami. To mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany barszcz. Zawsze tylko asystowałam mamie. Barszczyk nie wymaga wiele pracy, praktycznie robi się sam.Składniki:Barszcz:2 kg
buraków3 litry zimnej
wody3
żeberka300 g
mięsa z kurczaka na rosół2
marchewki2
pietruszki1/2
selera1
por2 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzu2 łyżki
octu balsamicznegosok z 1/2
cytryny1 łyżka
majerankusól,
pieprzUszka:Farsz :250 g
pieczarek2 średnie
cebule2 łyżki
masłasól i
pieprzCiasto :300 g
mąki pszennej (typ 500 lub 550)1 łyżeczka
soli200 ml wrzącej
wody30 g
masłaWykonanie:Barszcz: Wyszorowane
buraki ze skórką zawinąć w kawałki folii aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny.Do garnka wlać 2,5 litra zimnej
wody, włożyć
żeberka i
mięso z kurczaka. Zagotować, zszumować, zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżeczkę
soli i gotować pod przykryciem do miękkości przez 40 minut. Następnie dodać obrane warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
czosnek i
por. Gotować dalej przez 30 minut. Po zakończeniu gotowania z
wywaru wyjąć
mięso i warzywa, a następnie przecedzić
bulion przez gęste sito.Do wrzącego, czystego
bulionu włożyć obrane i pokrojone na plastry
buraki oraz
liść laurowy,
ziele angielskie i
czarny pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc, aby
bulion przeszedł smakiem z
buraków.Następnego dnia barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już zagotować, ponieważ zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Odstawić z ognia, dodać
ocet balsamiczny,
sok z cytryny oraz
majeranek. Spróbować i doprawić wg własnego uznania
solą i
pieprzem. Ja zazwyczaj
daję sporo
soli (doprawiam stopniowo próbując smak). Doprawiając
weźcie także pod uwagę fakt, że po kilku godzinach barszcz się „przegryzie” i może
mieć intensywniejszy smak (zatem ostrożnie z
pieprzem, jeśli ktoś nie lubi pikantnego).Uszka:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzane
masło wrzucić najpier
cebulkę, zeszklić ( 1 minuta), a następnie dodać
pieczarki. Wszytko smażyć, aż
woda z
pieczarek odparuje. Całość doprawić
solą i
pieprzem ( warto doprawić dość intenstywnie, ponieważ w gotowych uszkach jałowy farsz nie smakuje dobrze).
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Do gorącej
wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 5 minut aż będzie gładkie i miękkie.Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać, resztę trzymać pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na cienki placek , podsypując stolnicę
mąką. Małą szklaneczką o średnicy około 4,5 cm wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Placek złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, a następnie połączyć dwa końce tworząc jakby pierścionek, a czubek uszka wywiń na zewnątrz.W garnku zagotować
wodę z łyżeczką
soli. Zmniejszyć ogień i wkładać partiami uszka. Gotować (od momentu wypłynięcia) na średnim ogniu przez 2 minuty. Uszka wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach zachowując odstępy (aby uszka się nie pozlepiały).Po dokładnym osuszeniu uszka można przechowywać (w plastikowych pojemnikach) w lodówce do 3 dni.