ßßß Cookit - przepis na Pierogi z burakami, kapustą i grzybami

Pierogi z burakami, kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Farsz:
mix suszonych grzybów, 20 g
liście laurowe, 3 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
czosnek, 1 ząbek
kapusta kwaszona, 400 g
cebula, 1 mała
marchewka, 1 mała
masło, 2 łyżki
buraki, 400 g
jajko, 1 sztuka
sól, pieprz
Ciasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztuki
ciepła woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sól
Sposób przygotowania
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
Buraki obrać, zalać wodą i przykryć pokrywą. Gotować, aż będą miękkie. Wystudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę i buraki. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników wyszło około 35 pierogów.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pierogi-z-burakami-kapusta-i-grzybami