ßßß
2 spore czerwone papryki słodkie5-6 pomidorków czerwonych4-5 marchewek1 spora pietruszka1 mały seler1 cebula2 ząbki czosnku1-2 łyżki śmietanytroszkę masła do zeszklenia cebuli1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennejświeże zioła - tymianek, rozmaryn, bazyliapęczek natki z pietruszkipłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól, pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Do zeszklonej pokrojonej cebuli dodaję pokrojoną paprykę i duszę do miękkości.2. Marchew, pietruszkę, seler kroję w plastry. Zalewam około 1 litrem wody w garnku i gotuję do miękkości. Przyprawiam szczyptą soli.3. Na kilka minut przed końcem dodaję do papryki pokrojone pomidory. Kiedy się rozpadną dodaję posiekany czosnek ze świeżymi ziołami. Na sam koniec dodaję suszone zioła wymieszane z odrobiną ostrej papryki. Wyłączam płomień.4. Przecieram paprykę z pomidorami przez sito tradycyjnie jak do pomidorówki ze świeżych pomidorów.5. Przecier paprykowo - pomidorowy dodaję do gotujących się warzyw, zostawiając część do rozbełtania śmietany i mąki na jednolity płyn, do którego dodaję 2-3 wazówki gorącej zupy. Mieszam i łączę z całością w garnku (hartowanie śmietany i mąki, dzięki temu nie ma krupów w zupie).6. Ostatecznie przyprawiam zupę solą. Doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Podaję najczęściej z makaronem (dla dzieci polecam makaron kokardki - uwielbiają to zestawienie).Dla tych co nie lubią klusek jest wiele możliwości. Na kilka minut przed końcem można dodać do zupy opłukaną kaszę jaglaną, jęczmienną, ryż lub płatki owsiane - wówczas nie trzeba jej zagęszczać mąką.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika