Wykonanie
Dziś przedstawiamy Wam wspaniały przepis na włoską zupę. Oto co Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu.Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka
Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie.Składniki200 gram surowego
wędzonego boczku3 średnie
marchewki1 mały
seler1 gałązka naciowego1
por2
pietruszki1
cebula3 ząbki
czosnkupuszka
fasolki białejpuszka krojonych
pomidorówpęczek
natki pietruszkikilka gałązek świeżej
bazylii2 litry
bulionusól ,
pieprz suszone
zioła prowansalskie,
majeranek,
tymianekstarty
parmezanPrzygotowaniePokrojony
boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone krążki
marchewki,
pietruszki i
seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z
bulionem. Na łyżce
oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki
cebulę i
pora,wgniatamy do nich
czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z
bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną
fasolkę i
pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną
natkę i
bazylię. Doprawiamy do smaku
ziołami solą i
pieprzem.Podajemy w miskach z
parmezanem na dnie.PS. Jako rekomendacja niech świadczy fakt,że nawet Maciek które
pomidorów do gęby nie bierze wcinał aż mu się uszy trzęsły :)