ßßß Cookit - przepis na Włoska zupa Gosi

Włoska zupa Gosi

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiamy Wam wspaniały przepis na włoską zupę. Oto co Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu.
Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie.
Składniki
200 gram surowego wędzonego boczku
3 średnie marchewki
1 mały seler
1 gałązka naciowego
1 por
2 pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
puszka fasolki białej
puszka krojonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżej bazylii
2 litry bulionu
sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek,tymianek
starty parmezan
Przygotowanie
Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z bulionem. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę i pora,wgniatamy do nich czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną fasolkę i pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.Podajemy w miskach z parmezanem na dnie.
PS. Jako rekomendacja niech świadczy fakt,że nawet Maciek które pomidorów do gęby nie bierze wcinał aż mu się uszy trzęsły :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/11/woska-zupa-gosi.html