ßßß
składniki:1/2 szklanki czerwonej soczewicy1 marchewkapo kawałku korzenia pietruszki i selerakawałek pora 5 - 8 cm1 mała cebula2 - 3 ząbki czosnku2 średnie żółte pomidory100 g wędzonego boczku2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii1 łyżka suszonego majerankudo smaku: sól i pieprz mielonysposób przygotowania: soczewicę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam 3 szklankami wody, dołożyłam marchewkę pokrojoną w krążki, gotowałam jakieś 10 min., następnie dorzuciłam pokrojone w kosteczkę pietruszkę, selera i pora, dosypałam majeranek, gotować 5 min.. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w paski. Patelnię rozgrzałam, wrzuciłam pokrojony w paseczki boczek, zesmażyłam na chrupko, przełożyłam na talerzyk a na pozostałym na patelni tłuszczu zezłociłam pokrojoną drobno cebulkę, dodałam ją do zupy, dołożyłam posiekany drobno czosnek i pomidory, pogotowałam razem chwilę, doprawiłam solą i pieprzem a na koniec dosypałam bazylię. Podałam ze skwarkami boczku na wierzchu.