A niech to gęś kopnie- gebratane gans

nazwa

Wykonanie

Od paru lat trwa w naszym kraju moda na gęś. Ja też uległam tej modzie i jakieś pół roku temu przygotowała „delikwentkę” po raz pierwszy…wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem- dwa dni nacierałam ziołami, 4 godziny piekłam… a przebrzydłe ptaszysko bardziej przypominało starą zelówkę niż świąteczny obiad:)
Te wszystkie popularne przepisy może są dobre…nawet na pewno są dobre ale odnoszą się do „gęsich brojlerów”- młodych gąsek owsianych z ferm hodowlanych- takie ptaki mają więcej tłuszczu i mięso mięciutkie. Moja gęś miała ponad rok i była z tych szczęśliwych- biegała po łące, pływała w sadzawce i nie była żadną krzyżówką stworzoną w celu szybkiego przyrostu masy mięśniowej… za to była zwyczajnie żylasta i twarda:)
Tak więc tym razem długo myślałam i szukałam odpowiedniego przepisu na zagrodową, wiejska gęś. W końcu zdecydowałam się na gęś po żydowsku (gebratane gans). Victoria! Wreszcie mieliśmy na obiad miękką gąskę (chciałam napisać miękkiego ptaka…ale takie sformułowanie jakoś nieciekawie brzmi):)
Składniki:
1 szt- gęś ok. 4-5 kg,
3 szt- marchew,
2 szt – pietrucha,
3 szt cebula,
1 szt- por,
1 szt seler,
3 łyżki- majeranek,
2 ząbki- czosnek,
sól do smaku pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć solą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ugotować wielki gar wody, wrzucić do wrzątku oskrobane warzywa i włożyć gęś. Czas obgotowywania zależy od wieku ptaka im starszy tym dłużej. Ja naszą gęś gotowałam około 1,5 godziny. Po obgotowaniu gęś wyjąć i ostudzić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i posypać majerankiem. Można pokroić na ćwiartki. Ułożyć w brytfance. Podlać wywarem- najlepiej zebrać z wywaru jak najwięcej tłuszczu i polać tym tłuszczem. Pozostałą część wywaru można wykorzystać na rosół. Brytfankę przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2,5 godziny w temperaturze ca 220 stopni. Od czasu do czasu obracać kawałki gęsi. Podawać np.: z kaszą gryczaną i żurawiną.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/a-niech-to-ges-kopnie-gebratane-gans