Nadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Najlepsza na chłody jest zupa cebulowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje ale także dostarczy potrzebnych witamin. Nie jest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja.Składniki:5-6 cebulkość wędzona (lub inna chuda wędzonka)2 marchewkikorzeń i natka pietruszkikawałek selera1/2 białej części pora3 ząbki czosnkułyżeczka ostrej pasty paprykowej2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego2 łyżeczki majerankusólpieprzłyżka olejugrzankiWarzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.