ßßß Cookit - przepis na kartoflanka berlińska

kartoflanka berlińska

nazwa

Wykonanie

Jedna z najlepszych kartoflanek jakie jadłam do tej pory. Sycąca, rozgrzewająca idealna na zimę. Łatwa w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis " nr 5/2009.
Składniki :
1/2 kg ziemniaków
20 dag wędzonego boczku ze skórą ( ja użyłam tylko skóry do wywaru )
2-3 cebule
łyżka majeranku
marchew
kawałek selera
por ( biała częśc )
4-5 szklanek bulionu
sól,pieprz
łyżka oleju
natka pietruszki
Cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę na, którą wrzucamy cebulę, podsmażamy. Kolejno dokładamy ziemniaki, które również chwilkę smażymy aż lekko zmiękną. Następnie wkładamy skórę z boczku oraz pokrojoną w kostkę marchew, seler i w pół talarki pora. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Dosypujemy majeranek, sól, pieprz. Gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie skórę z boczku wyjmujemy, a całośc miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy ze zrumienionym, pokrojonym w kostkę boczkiem, grzankami i natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/11/kartoflanka-berlinska.html