ßßß
Cookit - przepis na Porcja indyka i pikantne warzywne puree
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Porcja indyka i pikantne warzywne puree
Składniki
Seler
Pory
Cebula
Wino białe półwytrawne
Bulion
Oregano
Majeranek
Sól
Pieprz
Śmietana
Natka pietruszki
Indyk
Marchew
Pietruszka
Wykonanie
800 g udźca
indyka
1
marchewka
3
pietruszki
pół
selera
por
cebula
100 ml
wina bialego półwytrawnego
bulion
ok 1,5 szkl
oregano
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki
śmietany
natka pietruszki
Mięso
umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)Porcje
mięsa
przyrumienić na patelni, podlać
winem
i niewielką ilością
bulionu
, dodać warzywa i
przyprawy
, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn
bulionem
.Kiedy
mięso
juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając
śmietanę
doprawić
solą
i
pieprzem
by puree nie było mdłe.
Mięso
podać z puree i pieczonymi
ziemniakami
. Posypać obficie
natką pietruszki
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/10/porcja-indyka-i-pikantne-warzywne-puree.html
Przepisy powiązane
Zupa krem z kalafiora
kartoflanka berlińska
Rosół z indyka + film
Kartoflanka berlińska
Ziemniaczany krem :)
Składniki powiązane (0)