ßßß
800 g udźca indyka1 marchewka3 pietruszkipół seleraporcebula100 ml wina bialego półwytrawnegobulion ok 1,5 szkloreganomajeraneksólpieprz2 łyżki śmietanynatka pietruszkiMięso umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)Porcje mięsa przyrumienić na patelni, podlać winem i niewielką ilością bulionu, dodać warzywa i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn bulionem.Kiedy mięso juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając śmietanę doprawić solą i pieprzem by puree nie było mdłe.Mięso podać z puree i pieczonymi ziemniakami. Posypać obficie natką pietruszki.