ßßß Cookit - przepis na Golonka po Bawarsku

Golonka po Bawarsku

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw.
Składniki
5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone
2 marchewki
1 seler
2 pietruszki
2 pory
2 cebule
1 szkl. piwa
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
olej
Sposób
Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny.
W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić golonki ze wszystkich stron. Podlać wodą, dusić do miękkości. Gotowe golonki wyjąc z wywaru . Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie słupki, dodać do wywaru, poddusić do 3/4 miękkości. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę przysmażyć na tłuszczu, miękką dodać do wywaru, doprawić solą i pieprzem, wlać szklankę piwa. Następnie włożyć z powrotem do wywaru golonki i całość dusić ok 20 minut.
*jeśli używacie golonek peklowanych dobrze będzie, jeśli przed natarciem przyprawami chwilę je odgotujecie!
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/12/golonka-po-bawarsku.html