Wykonanie
            
Wczoraj wspominałam o 
golonce w 
piwie, oto i ona bawarska 
golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 
golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 
golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw.Składniki5 
golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone2 
marchewki1 
seler2 
pietruszki2 
pory2 
cebule1 szkl. 
piwasólpieprzmajeranekziele angielskieliść laurowyolejSposób
Golonki natrzeć 
przyprawami i pozostawić na około 2 godziny.W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić 
golonki ze wszystkich stron. Podlać 
wodą, dusić do miękkości. Gotowe 
golonki wyjąc z 
wywaru . Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie słupki, dodać do 
wywaru, poddusić do 3/4 miękkości. Dodać 
ziele angielskie i 
liście laurowe. 
Cebulę przysmażyć na tłuszczu, miękką dodać do 
wywaru, doprawić 
solą i 
pieprzem, wlać szklankę 
piwa. Następnie włożyć z powrotem do 
wywaru golonki i całość dusić ok 20 minut.*jeśli używacie 
golonek peklowanych dobrze będzie, jeśli przed natarciem 
przyprawami chwilę je odgotujecie!


