Wykonanie
Wczoraj wspominałam o
golonce w
piwie, oto i ona bawarska
golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5
golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8
golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw.Składniki5
golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone2
marchewki1
seler2
pietruszki2
pory2
cebule1 szkl.
piwasólpieprzmajeranekziele angielskieliść laurowyolejSposób
Golonki natrzeć
przyprawami i pozostawić na około 2 godziny.W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić
golonki ze wszystkich stron. Podlać
wodą, dusić do miękkości. Gotowe
golonki wyjąc z
wywaru . Oczyszczone warzywa pokroić w cienkie słupki, dodać do
wywaru, poddusić do 3/4 miękkości. Dodać
ziele angielskie i
liście laurowe.
Cebulę przysmażyć na tłuszczu, miękką dodać do
wywaru, doprawić
solą i
pieprzem, wlać szklankę
piwa. Następnie włożyć z powrotem do
wywaru golonki i całość dusić ok 20 minut.*jeśli używacie
golonek peklowanych dobrze będzie, jeśli przed natarciem
przyprawami chwilę je odgotujecie!