Wykonanie
Lubicie
galaretkę z kurczaka? Pewnie tak. Podejrzewam jednak, że mało kto przygotowuje ją w taki sposób.To w
sumie nie galareta, a skrzydełka w całości nią pokryte. Jeśli nie lubisz się pobrudzić przy jedzeniu, ten przepis nie jest dla Ciebie, ale gdy jest
zgoła inaczej, zapraszam do dalszego czytania. Żadna galantyna czy
galaretka nie odda takiego smaku jak
mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam.
Składniki :10 dużych skrzydełek z
kurczaka1 kg kurzych łapek4 duże
marchewki1 średnia
cebulakawałek białego
pora1 nieduży
selerkilka listków laurowychkilka kulek
pieprzu i
ziela angielskiegovegeta i
pieprz do smakuszczypta
majerankuczosnek wg uznania ( u mnie duuużo: )
Sposób przygotowania:
Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną
wodą tak, aby wszystko było zakryte i zagotować.
Wodę zlać i ponownie napełnić garnek zimnym płynem, dodać warzywa w całości oraz
przyprawy. Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą prawie miękkie. U mnie trwa to około 1 godziny. Po tym czasie dorzucić skrzydełka ( odciąć lotki)i gotować kolejną godzinę.
Garnek zdjąć z palnika, delikatnie łyżką cedzakową wyjąć skrzydełka i
marchewkę i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Resztę przecedzić przez sito. czystego
wywaru dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek,
majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić. Ja
daję dużo
marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej
słodycz łyżeczką
cukru. Zalać skrzydełka, ostudzić i wstawić do lodówki
Gdy zastygną nic tylko zakasać rękawy i zasiadać do stołu. Skrzydełko oblane zastygniętą galaretą do tego
marchewka, świeży
chleb i pyszna gorąca
herbata... Pychota! Dodam jeszcze, że smakują inaczej niz ich obrana wersja, sa bardziej esencjonalne, takie bardziej "kurczacze".
ps. Oczywiście łapek z
kurczaka nie wyrzucam, mają one w sobie mnóstwo kleju i są bardzo zdrowe np. przy osteoporozie. Mama ma zajęcie.