ßßß Cookit - przepis na Ryba przekładana warzywami

Ryba przekładana warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 płaty ryby (miruna)
2 marchewki (duże)
1 por (średniej wielkości)
1/3 selera
1 cebula (średnia)
1 cytryna
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
sól
majeranek
pieprz
przyprawa cytrynowa do ryb
Sposób przygotowania
Krok 1
Surową marchewkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz dodać musztardę francuską.
Gdy cała woda odparuje a warzywka będą miękkie zdjąć patelnię z ognia.
Krok 2
Płaty ryby, umyć i osuszyć na ręczniku. Każdy płat pokroić na 3 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 przygotowanych wcześniej warzyw. Na warzywach ułożyć pierwszą warstwę ryby (skórką do dołu). Na poszczególne kawałki ryby położyć po czubatej łyżce warzyw. Każdy kawałek ryby z warzywami przykryć kolejnym kawałkiem. Wierzch posypać przyprawą do ryb i udekorować plasterkiem cytryny.
Krok 3
Zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w 170 stopniach C.
Podawać z ryżem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/2826/ryba-przekladana-warzywami