Wykonanie
Składniki4 płaty
ryby (miruna)2
marchewki (duże)1
por (średniej wielkości)1/3
selera1
cebula (średnia)1
cytryna2 łyżeczki
musztardy francuskiej2 ząbki
czosnkusólmajeranekpieprzprzyprawa cytrynowa do rybSposób przygotowaniaKrok 1
Surową marchewkę oraz
selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora i
cebulę pokroić w piórka, a
czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę.Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię z odrobiną
oleju, podlać
wodą. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.Przyprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem oraz dodać
musztardę francuską.Gdy cała
woda odparuje a warzywka będą miękkie zdjąć patelnię z ognia.Krok 2Płaty
ryby, umyć i osuszyć na ręczniku. Każdy płat pokroić na 3 części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 przygotowanych wcześniej warzyw. Na warzywach ułożyć pierwszą warstwę
ryby (skórką do dołu). Na poszczególne kawałki
ryby położyć po czubatej łyżce warzyw. Każdy kawałek
ryby z warzywami przykryć kolejnym kawałkiem. Wierzch posypać
przyprawą do ryb i udekorować plasterkiem
cytryny.Krok 3Zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w 170 stopniach C.Podawać z
ryżem.