ßßß Cookit - przepis na Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Galaretka z kurczaka, sztandarowa potrawa wszelakich imprez i świąt. Nie ma się zresztą czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :)
SKŁADNIKI :
4 udka
5 dużych skrzydełek
0 , 7 kg kurzych łapek
3 marchewki
1 cebul a
1 nieduży seler
kilka listków laurowych
kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
3-4 goździki
sól i pieprz do smaku
szczypta majeranku
6 ząbków czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę.
Garnek zdjąć z palnika, łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej słodycz łyżeczką cukru.Udka i skrzydełka ostudzić, zdjąć skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki marchewki i rozdrobnionego kurczaka, zalać przestudzonym wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia
Wyjąć na talerz, udekorować cytryną i zieleniną...można podawać.Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-kurczaka.html