Wykonanie
Galaretka z
kurczaka, sztandarowa potrawa wszelakich imprez i świąt. Nie ma się zresztą
czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :)
SKŁADNIKI :4 udka5 dużych skrzydełek0 , 7 kg kurzych łapek3
marchewki1
cebul a1 nieduży
selerkilka listków laurowychkilka kulek
pieprzu i
ziela angielskiego3-4
goździkisól i
pieprz do smakuszczypta
majeranku6 ząbków
czosnkuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzucić do garnka zalać zimną
wodą tak, aby wszystko było zakryte, zagotować i zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać warzywa w całości oraz
przyprawy.Gotować na pykającym ogniu aż łapki będą na pół miękkie. Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę.
Garnek zdjąć z palnika, łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego
wywaru dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek,
majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np
magi,
pieprzem. Ja
daję dużo
marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej
słodycz łyżeczką
cukru.Udka i skrzydełka ostudzić, zdjąć skórę i porozrywać na drobne kawałeczki .Ułożyć w miseczkach plasterki
marchewki i rozdrobnionego
kurczaka, zalać przestudzonym
wywarem i wstawić do lodówki do zastygnięcia
Wyjąć na talerz, udekorować
cytryną i
zieleniną...można podawać.Smacznego.