Wykonanie
Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych,
rybnych dań. Dzisiaj przyszła
pora na
rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji.
Składniki:600 g filetów z miruny (ale może być też inna
ryba)sok z połowy
cytryny6
marchewek2
pietruszkipół
selera5
cebulmały
por50 g
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
cukier,
czosnek granulowany
olej rzepakowyPrzygotowanie:1. Filety umyłam,
skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam
solą i
pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym
oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (żeby zebrać nadmiar tłuszczu), a
potem na półmisek.3. Obraną
marchewkę,
pietruszkę i
selera starłam na tarce o grubych oczkach,
pora drobno posiekałam, a
cebulkę pokroiłam w kostkę.4. Na rozgrzany
olej wrzuciłam pokrojoną
cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam
wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam
solą,
pieprzem,
czosnkiem i odrobiną
cukru, dodałam
koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej
rybę.