ßßß Cookit - przepis na Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest największym hodowcą gęsi, niestety większość eksportuje się za granicę.
gęś (wydrylowana)
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka kaszy gryczanej
500g pieczarek
2 cebule
25dag wątróbki
2 marchewki
pół selera
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaszę ugotować na pół miękko. Pieczarki, marchewki, selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno wątróbkę i natkę pietruszki, dosmakować solą i pieprzem. Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/11/ges-faszerowana-kasza.html