Wykonanie
Ostatnio coraz częściej na
polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się
gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest największym hodowcą gęsi, niestety większość eksportuje się za granicę.
gęś (wydrylowana)1 szklanka
kaszy jęczmiennej1 szklanka
kaszy gryczanej500g
pieczarek2
cebule25dag
wątróbki2
marchewkipół
seleranatka pietruszki4 ząbki
czosnkumajeraneksól,
pieprzGęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek.
Gęś natrzeć
solą,
pieprzem majerankiem i przeciśniętym
czosnkiem.
Kaszę ugotować na pół miękko.
Pieczarki,
marchewki,
selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać
cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty
czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno
wątróbkę i
natkę pietruszki, dosmakować
solą i
pieprzem.
Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia
kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć
gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.