ßßß Cookit - przepis na Kasza jeczmienna z warzywami

Kasza jeczmienna z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Sernik na zimno z jagodami
Same pyszności :) Smakuje solo, ale była też świetnym dodatkiem do ryby.
dla 4 osób
400 g kaszy jęczmiennej
100 g mrozonego groszku
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g marchwi
bulion
sól, pieprz, majeranek
200 g wędzonego boczku
po 150 g korzenia pietruszki i selera
smalec
Kasze przepłukać na sicie i wsypać do garnka. Wlac tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostawić na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolać wodę, posolić i ugotowac kaszę do miękkosci. Wsypać rozmrozony groszek i wymieszać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyścic marchew, seler i pitruszke, pokroć w kostkę. W duzym rondlui o grubym dnie rozgrzać 2/3 lyżki smalcu. Przesmazyć na nim cebulę z czosnkiem, nastepnie dodac warzywa, smazyc mieszając. Na innej patelni wysmazyć boczek bez tłuszczu na chrupiąco. Dodać do warzyw. Dodac kaszę z groszkiem i wymieszac. Doprawić do smaku sola, pieprzem i majerankiem.
niedziela, 26 czerwca 2016, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Polecane wpisy
Surówka z porów i jabłek
Dla 4 osob: 250 g porow (biale czesci) 250 jablek 1/2 szklanki majonezu swiezo zmielony czarny pieprz sol szczypta cukru pudru Pory umyc i oczyscic, pokroic w c
Chleb bruschetta
Taki chleb jest postawą przekąski bruschetta. Nieskomplikowany w wykonaniu, a lekki i pyszny :) Jakw idac jednego chleba zaponialam naciąć ;) Na dwa bochenki p
Ryba na porach
Przepisow na ryby jest mnóstwo. Ciągle odkrywam nowe :) dla 4 osób: 800 g filetow rybnych 100 ml smietany 30% 1 żółtko 50 ml białego wina 2 pory (biale części)
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/06/Kasza-jeczmienna-z-warzywami.html