Wykonanie
Hm... niby to jest logiczne, że zupa pomidorowa powinna być z
pomidorów. Jednak tradycyjnej polskiej pomidorówce daleko do tego warzywa, bo przecież przecier to nie to samo.A z moją tak nie będzie.
Składniki:~ 1
udko z kurczaka~
marchew~
seler~
pietruszka~ mała
cebula~ ziele angielskie/
liść laurowy~ 6
pomidorów~ 4 ząbki
czosnku~ świeże
zioła-
bazylia i
tymianek~
sól,
pieprz*bułgarska czubryca do smakuSporządzić
wywar z udka i warzyw. Kiedy już wszystko będzie miękkie
bulion odcedzić. Wszystkie
pomidory pokroić na cząstki i podsmażyć razem z
czosnkiem i
ziołami do momentu aż wypuszczą sok. Całość przełożyć do
wywaru i zblendować. Przygotować drugi garnek i przecedzić zupę.Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z
makaronem.
**Dla Asi, która zawsze miała ochotę na pomidorówkę w szkole na matematyce... Choć przecież nic w tym
dziwnego, bo była to klasa przyszłych kucharzy :) **About Paula