Wykonanie

Urlop… urlop… i po urlopie ;)Witam Was moi
Drodzy bardzo serdecznie i od razu zachęcam do wypróbowania nowego przepisu!Dzisiaj…Wspaniała, lekka sezonowa przekąska!Smakuje równie dobrze na gorąco jak na zimno!Na podstawie przepisu Molly Stevens z jej książki „All about roasting”.Składniki: (4 porcje)2 okrągłe,
czerwone papryki2 duże, najlepiej podłużne
pomidorysól i
pieprzoliwa do nasmarowania formymarynata:2 ząbki
czosnku – przeciśnięte2 fileciki anchovies (z puszki lub słoika)3 łyżki
oliwy1 łyżka posiekanych ulubionych
ziół (najlepiej świeżych; u mnie
natka,
bazylia i
tymianek)

Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 paski-łódeczki.
Pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Pokroić wzdłuż na tyle samo części co
papryki.Składniki marynaty zmiksować lub utrzeć w moździerzu.Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko
oliwą. Ułożyć
paprykowe „łódeczki” skórką do dołu. Oprószyć
solą i
pieprzem.Do każdej „łódeczki” włożyć cząstkę
pomidora. Całość posmarować/skropić marynatą.Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone
papryki powinny
mieć lekko przyrumienione brzegi.Podawać na gorąco (lub w temperaturze pokojowej) jako przekąskę lub jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji „Warzywa psiankowate 2012” zorganizowanej przez Mops :)Więcej informacji o tego- i zeszłorocznej akcji tutaj .