ßßß
 
            
         Urlop… urlop… i po urlopie ;)Witam Was moi Drodzy bardzo serdecznie i od razu zachęcam do wypróbowania nowego przepisu!Dzisiaj…Wspaniała, lekka sezonowa przekąska!Smakuje równie dobrze na gorąco jak na zimno!Na podstawie przepisu Molly Stevens z jej książki „All about roasting”.Składniki: (4 porcje)2 okrągłe, czerwone papryki2 duże, najlepiej podłużne pomidorysól i pieprzoliwa do nasmarowania formymarynata:2 ząbki czosnku – przeciśnięte2 fileciki anchovies (z puszki lub słoika)3 łyżki oliwy1 łyżka posiekanych ulubionych ziół (najlepiej świeżych; u mnie natka, bazylia i tymianek)
Urlop… urlop… i po urlopie ;)Witam Was moi Drodzy bardzo serdecznie i od razu zachęcam do wypróbowania nowego przepisu!Dzisiaj…Wspaniała, lekka sezonowa przekąska!Smakuje równie dobrze na gorąco jak na zimno!Na podstawie przepisu Molly Stevens z jej książki „All about roasting”.Składniki: (4 porcje)2 okrągłe, czerwone papryki2 duże, najlepiej podłużne pomidorysól i pieprzoliwa do nasmarowania formymarynata:2 ząbki czosnku – przeciśnięte2 fileciki anchovies (z puszki lub słoika)3 łyżki oliwy1 łyżka posiekanych ulubionych ziół (najlepiej świeżych; u mnie natka, bazylia i tymianek) Wykonanie:Papryki umyć, osuszyć przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 paski-łódeczki.Pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Pokroić wzdłuż na tyle samo części co papryki.Składniki marynaty zmiksować lub utrzeć w moździerzu.Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą. Ułożyć paprykowe „łódeczki” skórką do dołu. Oprószyć solą i pieprzem.Do każdej „łódeczki” włożyć cząstkę pomidora. Całość posmarować/skropić marynatą.Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone papryki powinny mieć lekko przyrumienione brzegi.Podawać na gorąco (lub w temperaturze pokojowej) jako przekąskę lub jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Smacznego :)
Wykonanie:Papryki umyć, osuszyć przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 paski-łódeczki.Pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Pokroić wzdłuż na tyle samo części co papryki.Składniki marynaty zmiksować lub utrzeć w moździerzu.Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą. Ułożyć paprykowe „łódeczki” skórką do dołu. Oprószyć solą i pieprzem.Do każdej „łódeczki” włożyć cząstkę pomidora. Całość posmarować/skropić marynatą.Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone papryki powinny mieć lekko przyrumienione brzegi.Podawać na gorąco (lub w temperaturze pokojowej) jako przekąskę lub jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji „Warzywa psiankowate 2012” zorganizowanej przez Mops :)Więcej informacji o tego- i zeszłorocznej akcji tutaj .
Przepis bierze udział w akcji „Warzywa psiankowate 2012” zorganizowanej przez Mops :)Więcej informacji o tego- i zeszłorocznej akcji tutaj .