ßßß
Składniki:1 mała cukinia2 dojrzałe pomidory1 cebula1 czerwona papryka2 ząbki czosnku1 bakłażanolejmasło klarowanesólpieprztymianekzioła prowansalskiebazylia
Sposób przygotowania:Bakłażana umyj i pokrój ze skórką w grubą kostkę.Szybko przesmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.W drugim garnku rozgrzej ponownie olej z masłem. Wrzuć pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Zeszklij. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dopraw ziołami. Duś 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj bakłażan. Wymieszaj i dopraw. Chwilę jeszcze podduś.Można podawać i na ciepło i na zimno. Spotyka się również wersję jako sos do spaghetti.
Dla miłośników dań z mięsem - można dodać przesmażone mięso mielone (około 300 g). Po wymieszaniu w wegetariańskim ratatujem otrzymamy danie mięsne, które podane z ziemniakami zadowoli nie-wegetarian :)