Wykonanie
Nieważne, jak nazwiemy. Ważne, że ma w sobie przepyszne warzywa, roztacza wspaniały prowansalski zapach i namawia na wizytę w tym pięknym regionie. A gdy jedząc ratatuj będziemy oglądać znaną większości dzieci bajkę... Jak za dotknięciem czarodziejskiej
różdżki przeniesiemy się do tej cudnej krainy...
Składniki:1 mała
cukinia2 dojrzałe
pomidory1
cebula1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1
bakłażanolejmasło klarowane
sólpieprztymianekzioła prowansalskiebazyliaSposób przygotowania:
Bakłażana umyj i pokrój ze skórką w grubą kostkę.Szybko przesmaż na rozgrzanym
oleju z
masłem. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.W drugim garnku rozgrzej ponownie
olej z
masłem. Wrzuć pokrojoną
cebulkę i posiekany
czosnek. Zeszklij. Dodaj pokrojoną w plastry
cukinię. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki
paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone
pomidory. Dopraw
ziołami. Duś 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj
bakłażan. Wymieszaj i dopraw. Chwilę jeszcze podduś.Można podawać i na ciepło i na zimno. Spotyka się również wersję jako
sos do spaghetti.
Dla miłośników dań z
mięsem - można dodać przesmażone
mięso mielone (około 300 g). Po wymieszaniu w wegetariańskim ratatujem otrzymamy danie
mięsne, które podane z
ziemniakami zadowoli nie-wegetarian :)