ßßß
Składnikiporcja na około 400 ml sosu4-5 srednich ładnie wybarwionych pomidorów lub 1,5 szklanki domowego przecieru lub pomidory z puszki1 mała cebula1-2 ząbki czosnkuświeże i suszone zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn, koper, suszone zioła prowansalskie)1 łyżeczka miodu2 dag masłapłaska łyżka mąki pszennej (opcjonalnie, jeśli sok z pomidorów lub przecier jest dość rzadki)sól, pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieMiałam uproszczone zadanie, bo gotowe podgotowane pomidory tylko przetarłam przez sitko, ale do rzeczy:1. Pomidory kroję na połówki. Gotuję około 10-15 minut na niewielkim ogniu i mieszam, żeby się nie przypaliły. Dodaję pod koniec listki bazylii, tymianku, rozmarynu w niewielkich ilościach. Przecieram przez sito.2. Na maśle podsmażam krótko pokrojoną cebulkę tylko do zeszklenia. Solę szczyptą soli, żeby się nie przypalała. zaraz dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich . Podsmażam jeszcze kilkanaście sekund i mieszam. Dosypuję mąkę. Mieszam i dodaję partiami uzyskany niezbyt rzadki, ale i nie gęsty sok pomidorowy, dlatego wspomagam się mąką. Sok pomidorowy można dłużej pogotować i odparować wodę, wówczas dodatek mąki jest zbędny. Doprawiam i na koniec już na wyłączonym palniku, dodaję posiekany koper. Sos miksuję na gładką papkę i gotowe. Jest wyśmienity. Polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika