ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

W sezonie pomidorowym sos z tych warzyw (mówi się, że pomidory to właściwie owoce) jest najsmaczniejszy. Robiąc przetwory nie można przegapić kosztowania specjałów na świeżo. Przedwczoraj robiłam kotlety z ryby i kaszy jaglanej, myśląc przy tym, jaki by tu sos do nich przygotować. Nie zastanawiałam się długo... Wzrok mi utkwił na dużym garnku, gdzie miałam już podgotowane malinowe pomidory, rewelacyjne w smaku na surowo, jak i w przetworach.
Składniki
porcja na około 400 ml sosu
4-5 srednich ładnie wybarwionych pomidorów lub 1,5 szklanki domowego przecieru lub pomidory z puszki
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
świeże i suszone zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn, koper, suszone zioła prowansalskie)
1 łyżeczka miodu
2 dag masła
płaska łyżka mąki pszennej (opcjonalnie, jeśli sok z pomidorów lub przecier jest dość rzadki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Przepis na filmie
Miałam uproszczone zadanie, bo gotowe podgotowane pomidory tylko przetarłam przez sitko, ale do rzeczy:
1. Pomidory kroję na połówki. Gotuję około 10-15 minut na niewielkim ogniu i mieszam, żeby się nie przypaliły. Dodaję pod koniec listki bazylii, tymianku, rozmarynu w niewielkich ilościach. Przecieram przez sito.
2. Na maśle podsmażam krótko pokrojoną cebulkę tylko do zeszklenia. Solę szczyptą soli, żeby się nie przypalała. zaraz dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich . Podsmażam jeszcze kilkanaście sekund i mieszam. Dosypuję mąkę. Mieszam i dodaję partiami uzyskany niezbyt rzadki, ale i nie gęsty sok pomidorowy, dlatego wspomagam się mąką. Sok pomidorowy można dłużej pogotować i odparować wodę, wówczas dodatek mąki jest zbędny. Doprawiam i na koniec już na wyłączonym palniku, dodaję posiekany koper. Sos miksuję na gładką papkę i gotowe. Jest wyśmienity. Polecam!!!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/08/sos-pomidorowy-ze-swiezych-pomidorow.html