ßßß
2 cukinie1 kula mozzarelli około 150 g2 jaja1 łyżka maki ziemniaczanej z brzuszkiem1/3 szklanki chudej śmietany2 pomidory1 łyżeczka masła1 spora cebula2 ząbki czosnkuświeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano...płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskichszczypta cukrusól, pieprz do smakuSos ziołowo-czosnkowy z jogurtuokoło 250 ml jogurtu naturalnegoroztarty ząbek czosnkupłaska łyżeczka drobno posiekanego tymianku, bazylii, rozmarynu1 łyżeczka musztardytrochę drobnego posiekanego szczypiorkupłaska łyżeczka miodu lub trochę cukrusól, pieprz do smakuPrzygotowanie sosu na zimno: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.1. Umytą cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.
2. Na maśle lekko i krótko podsmażam posoloną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże zioła z czosnkiem i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.
3. Do nieco przestudzonej cukinii dodaję masę z wymieszanych jajek, mąki, śmietany, soli i pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę mozzarellę i plasterki pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.
5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. Pychota... Polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia,Pozdrawiam serdecznie Weronika