ßßß
6-7 mięsistych pomidorów dojrzałych, ale nie miękkich3 jajka ugotowane na twardookoło 300 g sera sałatkowego1 główka sałatypęczek szczypiorku2-3 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - tymianek, bazylia, rozmarynskładniki sosu do sałatki z pomidorów3 łyżki oleju lnianego1 łyżka oliwy1 kopiasta łyżeczka musztardy1 kopiasta łyżeczka musztardy lub miodu1 spory ząbek rozdrobnionego czosnku1-2 łyżki soku z cytrynyszczypta ziół prowansalskich suszonychsól, pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Ściągam skórkę z pomidorów, które wcześniej sparzyłam we wrzątku. Sałatka z pomidorami bez skórki jest delikatna i bardziej smaczna. Warto też usunąć z pomidorów twarde środki, efekt będzie jeszcze lepszy. Pomidory kroję w dosyć grubą kostkę.2. W międzyczasie przygotowuję dresing do sałatki mieszając wszystkie składniki marynaty.
3. Do pomidorów doda,ję pokrojone w zbliżoną kostkę jajka i ser sałatkowy. Siekam świeże zioła szczypiorek i dosypuję do sałatki. Dorzucam porwane kawałki opłukanej i osuszonej sałaty. Polewam całość przygotowanym wcześniej sosem i delikatnie mieszam. W razie potrzeby koryguję smak.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam Weronika