Wykonanie
Teraz można kupić naprawdę pyszne
pomidory. Dań z ich wykorzystaniem jest bez liku, uwielbiam sos ze świeżych
pomidorów i planuję zrobić z nich smaczną zupę. Ostatnio jednak wykorzystałam je do nadziania pieczonego
pstrąga. Bardzo lubię tradycyjną wersję
ryby z
cytryną i świeżymi
ziołami, ale ten
pstrąg jest naprawdę tak samo pyszny. Polecam, smacznego:)Polecam tez inne moje przepisy na
pstrąga:) na 2 porcje:2 wypatroszone
pstrągi,1-2 małe
pomidory,1-2 łyżeczki
soku z cytryny,2 ząbki
czosnku,świeże
zioła:
bazylia,
rozmaryn,
tymianeksól,
pieprzPomidory i
czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Rybę przyprawić
solą i
pieprzem, naciąć jej wierzch (opcjonalnie). Do środka każdego
pstrąga nałożyć po kilka plasterków
pomidora, pokrojony ząbek
czosnku i kilka listków/gałązek świeżych
ziół, skropić
sokiem z cytryny. Ułożyć na wysmarowanej
oliwą blaszce, skropić
oliwą również wierzch
ryby i piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.