ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z pomidorami i bazylią

Pstrąg pieczony z pomidorami i bazylią

nazwa

Wykonanie

Teraz można kupić naprawdę pyszne pomidory. Dań z ich wykorzystaniem jest bez liku, uwielbiam sos ze świeżych pomidorów i planuję zrobić z nich smaczną zupę. Ostatnio jednak wykorzystałam je do nadziania pieczonego pstrąga. Bardzo lubię tradycyjną wersję ryby z cytryną i świeżymi ziołami, ale ten pstrąg jest naprawdę tak samo pyszny. Polecam, smacznego:)
Polecam tez inne moje przepisy na pstrąga:) na 2 porcje:
2 wypatroszone pstrągi,
1-2 małe pomidory,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
Pomidory i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rybę przyprawić solą i pieprzem, naciąć jej wierzch (opcjonalnie). Do środka każdego pstrąga nałożyć po kilka plasterków pomidora, pokrojony ząbek czosnku i kilka listków/gałązek świeżych ziół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce, skropić oliwą również wierzch ryby i piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/pstrag-pieczony-z-pomidorami-i-bazylia.html