ßßß
Prawdą jest, że dobry świeży makaron powala na kolana. Podaję wam oryginalny włoski przepis poniżej i zaręczam – jest wspaniały!PRAWDZIWA WŁOSKA LASAGNEMoja domowa lasagne różni się od którą kilkakrotnie jadłam w Bolonii. Włoska jest bardziej kremowa i mniej pomidorowa, a ja właśnie z „pomidorowością” utożsamiam lazanię! Celowo użyłam więc większej ilości pomidorów i pominęłam dodatkową porcję sera – włosi do smarowana makaronu oprócz lub dodatkowo używają jeszcze górskiego kremowego serka, którego nazwa wypadła mi w tej chwili z głowy. Jest on czymś pomiędzy mascarpone a serkiem topionym. Jeżeli cenisz kremową kuchnię, lokalnie płaty ciasta możesz przesmarować mascarpone – uzyskasz podobny efekt. Makaron do lasagne to mieszanka mąki pszennej tortowej (450 – 550) z mąką grubiej mieloną – semioliną lub zwykłą krupczatką i wiejskich jajek, dokładnie taki jaki dziś Wam pokażę. Wierzch dania oczywiście wykończony jest zapieczoną, koniecznie rwaną palcami bawolą mozzarellą. Włosi zapiekają ją w piecach do pizzy. Polecam włożenie porcji lazanii do pieca już po jej nałożeniu – każdy zdecyduje jak wypieczoną chce zjeść. A zatem widelce w dłoń, to prawdziwy sycący komfort food.Składniki (6-8 porcji)Beszamel:300 ml mleka40 g masła40 g mąki tortowej1 ząbek czosnkuszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzSos boloński:500 g mielonej wołowiny3 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka wędzonej papryki3 łyżki mieszanki świeżych ziół lub 3 łyżeczki suszonych: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, prowansalskich700 ml gęstego przecieru z pomidorów3 łyżki oliwy z oliwek z chillimakaron:200 g mąki tortowej200 g mąki krupczatki lub semoliny (z pszenicy durum)5 żółtek2 jajkaszczypta solidodatkowo:125 g- 1 kulka sera mozzarellaparmezannatka pietruszkiPrzygotowanie:Beszamel:Masło wrzucić do rondla. Stopić. Do masła dodać obrany czosnek, smażyć chwilę aby zaromatyzować masło. Wyjąć czosnek i wsypać mąkę. Dokładnie mieszać, smażyć 1-2 minuty aby stworzyć jasną zasmażkę.Mleko wlewać stopniowo do sosu ciągle mieszając. Gdy sos zacznie się gotować i gęstnieć doprawić go solą, pieprzem i gałką (najlepiej świeżo startą). Gdyby sos okazał się za gęsty – ma mieć zwartą lecz ciągle półpłynną konsystencję należy dolać do niego odrobinę wody. Po 5 minutach gotowania sos wyłączyć, przykryć aby nie powstał kożuch i odstawić.Sos boloński:Cebulę i czosnek posiekać. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Lekko posolić. Do przeszkolonych dodać paprykę. Gdy warzywa usmażą się, a papryka skarmelizuje, należy dodać do nich mięso. Następnie usmażyć je, po czym zalać przecierem. Gotować 5 minut. Sos doprawić ziołami (świeżymi po zakończeniu gotowania, suszonymi po dodaniu przecieru), solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.Makaron:Na drewnianej desce* usypać mączny kopczyk. Dodać sól i wymieszać całość. W mące zrobić dołek.Żółtka z jajkami roztrzepać widelcem. Wlewać stopniowo do mąki, zagniatając ciasto. Gdy mąka połączy się z jajkami zacząć je wyrabiać minimum 8 minut, aż stanie się elastyczne.Ciasto przełożyć do worka i odstawić najlepiej na kilka godzin aby rozpoczęło. Im dłużej ciasto odpoczywa tym lepszy i bardziej miękki będzie makaron.Gotowy makron rozwałkować leciutko podsypując mąką i pociąć na płaty lazanii lub dowolnego kształtu jeśli ma być dodatkiem do sosu.*drewno wspaniale wpływa na strukturę gotowego makaronu, wyciąga też z niego wilgoć.Składanie dania:W naczyniu do zapiekania (15×35 cm) wylewamy porcję sosu mięsnego. Układamy płaty gotowanego przez 1-2 minuty makaronu. Zalewamy cienką warstwą beszamelu po czym powtarzamy czynność od nowa. Ostatni powinien być sos. Im więcej warstw tym lepiej. Lasagne wieńczymy porwaną palcami mozzarellą po czym zapiekamy ją w 200 stopniach, góra dół, przez 35-40 minut, aż wierzch będzie spieczony.Z podanego przepisu można przygotować kilka dań, np.- spaghetti bolognese- rawioli z mięsnym sosem zapiekane pod beszamelem !Powiązane notki:Makaron w sosie pomidorowo śmietanowymMakaron w sosie pieczarkowym – prosty przepisMakaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanemMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetąChiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danie