Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Moja mama robi najlepsze kopytka na świecie. Nawet w Piekielnej Kuchni nie były takie smaczne! Sekretem kopytek mojej mamy jest jej tajemnicza praska do
ziemniaków zamknięta w kredensie. Mama wyciąga ją z kredensu, przeciska przez nią jeszcze ciepłe
ziemniaki a później, swoją dłonią czarodziejki stwarza kształtne kopytka. Ostatnio zmierzam coraz częściej ku kuchni włoskiej więc mamine kopytka postanowiłam wykonać w formie gnocchi. Gnocchi to kluseczki rolowane na desce widelcem. To dzięki niemu mają ten charakterystyczny dla nich wzór paseczków.
Gnocchi podaje się z różnymi dodatkami, wgniatając je do ciasta lub podając z okrasą. Ja przygotowałam dziś klasyczne kluseczki w sosie
napoli – zwyczajnym sosem z
pomidorami i świeżą
bazylii. Właśnie teraz
ziemniaki najlepiej nadają się do ich przygotowania. Do klusek wybieraj zawsze ciężkie, mączne
ziemniaki.
Buon appetito!Gnocchi:1 kg
ziemniaków, mącznych150 g
mąki1 łyżeczka
soli1
jajoPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.Obrać je od razu i przecisnąć przez praskę.Przełożyć
ziemniaki na wysypaną
mąką stolnicę, wsypać resztę
mąki, dodać
sól i
pieprz. Lekko wymieszać.Zrobić w ziemniakach dołek, wlać roztrzepane
jajo, szybko zagnieść ciasto (im krócej tym lepiej długie zagniatanie rozrzedza ciasto). Szybko uformować z ciasta wałki o grubości 3 cm. Po czym pokroić je w podłużne kluseczki 1-2 cm.Gnocchi można gotować w formie kopytek lub rolować je naciskając widelcem, aby powstały wzorki.Gotować w gorącej osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.Najsmaczniejsze są gdy chwilę odpoczną i lekko stwardnieją po ugotowaniu, wtedy najlepiej je odsmażać.Sos:800 ml pasatty pomidorowej2
cebule4 ząbki
czosnku1/2 pęczka świeżej
bazylii1 łyżka
cukru1 łyżeczka
solisól,
pieprz30 ml
oliwyDodatkowo:
natka pietruszkiparmezanPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek posiekać.Rozgrzać
oliwę, wrzucić na nią warzywa, posolić.Smażyć aż będą złote.Wlać gęsty przecier z
pomidorów – pasattę.Dusić 10 minut.Doprawić.Dodać posiekaną
bazylię.Sos wymieszać z gnocchi, podgrzać i podawać.Gotowe danie posypać
parmezanem i
natką lub
bazylią.Powiązane notki:
Makaron w
sosie pomidorowo śmietanowymSTIR FRY :
Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minutObiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosem
Makaron w
sosie pieczarkowym – prosty przepisKremowe kopytka z
brzoskwinią i
winogronami w emulsji z
pietruszki