ßßß
Gnocchi podaje się z różnymi dodatkami, wgniatając je do ciasta lub podając z okrasą. Ja przygotowałam dziś klasyczne kluseczki w sosie napoli – zwyczajnym sosem z pomidorami i świeżą bazylii. Właśnie teraz ziemniaki najlepiej nadają się do ich przygotowania. Do klusek wybieraj zawsze ciężkie, mączne ziemniaki. Buon appetito!Gnocchi:1 kg ziemniaków, mącznych150 g mąki1 łyżeczka soli1 jajo
Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach.Obrać je od razu i przecisnąć przez praskę.Przełożyć ziemniaki na wysypaną mąką stolnicę, wsypać resztę mąki, dodać sól i pieprz. Lekko wymieszać.Zrobić w ziemniakach dołek, wlać roztrzepane jajo, szybko zagnieść ciasto (im krócej tym lepiej długie zagniatanie rozrzedza ciasto). Szybko uformować z ciasta wałki o grubości 3 cm. Po czym pokroić je w podłużne kluseczki 1-2 cm.Gnocchi można gotować w formie kopytek lub rolować je naciskając widelcem, aby powstały wzorki.Gotować w gorącej osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.Najsmaczniejsze są gdy chwilę odpoczną i lekko stwardnieją po ugotowaniu, wtedy najlepiej je odsmażać.Sos:800 ml pasatty pomidorowej2 cebule4 ząbki czosnku1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka cukru1 łyżeczka solisól, pieprz30 ml oliwyDodatkowo:natka pietruszkiparmezanPrzygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać.Rozgrzać oliwę, wrzucić na nią warzywa, posolić.Smażyć aż będą złote.Wlać gęsty przecier z pomidorów – pasattę.Dusić 10 minut.Doprawić.Dodać posiekaną bazylię.Sos wymieszać z gnocchi, podgrzać i podawać.Gotowe danie posypać parmezanem i natką lub bazylią.Powiązane notki:Makaron w sosie pomidorowo śmietanowymSTIR FRY : Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minutObiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosemMakaron w sosie pieczarkowym – prosty przepisKremowe kopytka z brzoskwinią i winogronami w emulsji z pietruszki