Wykonanie
PONIEDZIAŁEKI danie: Zupa KoperkowaSkładniki:
włoszczyzna,
ziemniaki,
koperek,
śmietanaDo
mięsnego wywaru wrzucam pokrojone warzywa i
ziemniaki. Gotuję do miękkości. Dodaję
śmietanę i garść
kopru. Zupa bardzo prosta i smaczna.II danie:
Parówki z
boczkiemSkładniki: Dobrej jakości
parówki /mogą być drobiowe/ po 1 na osobę. Tyle samo plastrów
wędzonego boczku.Każdą
parówkę owijam plastrem
boczku, spinam wykałaczką i smażę na
oliwie.
Kiełbaski podaję z
ziemniakami i mizerią.WTOREKI danie: Zupa z poniedziałkuII danie:
Żeberka na ostro z
ziemniakamiSkładniki:
żeberka Składniki marynaty:
Papryka ostra i słodka,
miód, sol,
pieprz,
kminek,
sos sojowy.
Żeberka przygotowuję dzień wcześniej aby się dobrze zamarynowały.Składniki marynaty dokładnie mieszam i zanurzam w niej pokrojone
żeberka. Na drugi dzień
żeberka obsmażam na
oliwie i wkładam do garnka. Na koniec wlewam resztę marynaty i tłuszcz ze smażenia, przykrywam i wkładam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni. Podaję z
ziemniakami i surówką.ŚRODAI danie: Zupa FasolowaSkładniki: Wędzona kość
schabu,
fasola namoczona dzień wcześniej,
włoszczyzna,
ziemniakiGotuję kość z
fasolą w wodzie, w której się moczyła. Po ½ godziny dodaję pokrojoną
włoszczyznę i
ziemniaki. Gdy wszystkie składniki będą miękkie wyjmuję kość obieram z
mięsa, które wrzucam do zupy i danie gotoweCZWARTEKI danie: Flaczki drobiowe z
chlebemSkładniki:
Żołądki drobiowe,
wołowina rosołowa,
włoszczyzna,
przyprawyŻołądki drobiowe dokładnie myję i obgotowuję. Po ostudzeniu kroję w paski. Podobnie kroję
wołowinę i warzywa. Gotuję około 2 godzin z
przyprawami:
solą,
pieprzem,
liściem laurowym,
majerankiem i
zielem angielskim. Na koniec dodaję zieloną
pietruszkę Można jeszcze zrobić zasmażkę, ale ja wolę flaczki mniej zawiesiste. Podaję z
chlebem. Są tak syte, ze wystarczają za dwudaniowy obiad.PIĄTEKI danie: Zupa CebulowaSkładniki:
cebula,
mąka ,
masło, rosół
Cebulę kroję i smażę na
maśle Gdy się zeszkli dodaję płaską łyżkę
mąki i smażę do zrumienienia. Dolewam rosół i zagotowuję. Następnie miksuję blenderem. Podaję z
groszkiem ptysiowym.II danie:
Makaron z
sosem pomidorowymSkładniki: dojrzałe
pomidory,
cebula, ząbek
czosnku,
oliwa,
śmietana,
bazylia,
sól,
pieprz,
cukier.
Pomidory zanurzam we wrzątku na 2-3 min. Następnie zdejmuję skórę. Kroję w kostkę (gniazda nasienne wyrzucam) i wraz z
cebulą i
czosnkiem duszę na łyżce
oliwy. Gdy wszystko się rozgotuje, przecieram przez sito. Dodaję
śmietanę i doprawiam do smaku
cukrem,
solą pieprzem i
bazylią. Gotuję dowolny
makaron i dodaję do sosu. Pychota.SOBOTAI danie: Zupa rosół
Kurczaka kroję na porcje i gotuję z
włoszczyzną. Następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Rosół doprawiam i gotuję
makaron.II danie:
Kurczak panierowanyZimne porcje
kurczaka panieruję w
jajku i
bułce. Do
jajka dodaję utartą na drobnej tarce
cebulę. Obsmażam na złoto.
Kurczaka najczęściej podaję z
ryżem.NIEDZIELAI danie: Zupa z sobotyII danie:
Schab z rękawaSkładniki:
schab bez kości,
przyprawy,
mąka ziemniaczanaMięso nacieram
pieprzem,
solą,
majerankiem i
czosnkiem. Wkładam do rękawa piekarniczego, dorzucam listek
bobkowy i zawiązuję. Wstawiam do piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw lekko nacinam aby
schab się zrumienił.
Mięso wyjmuję a sos zagęszczam rozmieszana w wodzie
mąką ziemniaczaną i jeszcze trochę doprawiam.Smacznego,Jola