ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz. 7

My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz. 7

nazwa

Wykonanie

PONIEDZIAŁEK
I danie: Zupa Koperkowa
Składniki: włoszczyzna, ziemniaki, koperek, śmietana
Do mięsnego wywaru wrzucam pokrojone warzywa i ziemniaki. Gotuję do miękkości. Dodaję śmietanę i garść kopru. Zupa bardzo prosta i smaczna.
II danie: Parówki z boczkiem
Składniki: Dobrej jakości parówki /mogą być drobiowe/ po 1 na osobę. Tyle samo plastrów wędzonego boczku.
Każdą parówkę owijam plastrem boczku, spinam wykałaczką i smażę na oliwie. Kiełbaski podaję z ziemniakami i mizerią.
WTOREK
I danie: Zupa z poniedziałku
II danie: Żeberka na ostro z ziemniakami
Składniki: żeberka Składniki marynaty: Papryka ostra i słodka, miód, sol, pieprz, kminek, sos sojowy. Żeberka przygotowuję dzień wcześniej aby się dobrze zamarynowały.
Składniki marynaty dokładnie mieszam i zanurzam w niej pokrojone żeberka. Na drugi dzień żeberka obsmażam na oliwie i wkładam do garnka. Na koniec wlewam resztę marynaty i tłuszcz ze smażenia, przykrywam i wkładam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką.
ŚRODA
I danie: Zupa Fasolowa
Składniki: Wędzona kość schabu, fasola namoczona dzień wcześniej, włoszczyzna, ziemniaki
Gotuję kość z fasolą w wodzie, w której się moczyła. Po ½ godziny dodaję pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gdy wszystkie składniki będą miękkie wyjmuję kość obieram z mięsa, które wrzucam do zupy i danie gotowe
CZWARTEK
I danie: Flaczki drobiowe z chlebem
Składniki: Żołądki drobiowe, wołowina rosołowa, włoszczyzna, przyprawy
Żołądki drobiowe dokładnie myję i obgotowuję. Po ostudzeniu kroję w paski. Podobnie kroję wołowinę i warzywa. Gotuję około 2 godzin z przyprawami: solą, pieprzem, liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Na koniec dodaję zieloną pietruszkę Można jeszcze zrobić zasmażkę, ale ja wolę flaczki mniej zawiesiste. Podaję z chlebem. Są tak syte, ze wystarczają za dwudaniowy obiad.
PIĄTEK
I danie: Zupa Cebulowa
Składniki: cebula, mąka , masło, rosół
Cebulę kroję i smażę na maśle Gdy się zeszkli dodaję płaską łyżkę mąki i smażę do zrumienienia. Dolewam rosół i zagotowuję. Następnie miksuję blenderem. Podaję z groszkiem ptysiowym.
II danie: Makaron z sosem pomidorowym
Składniki: dojrzałe pomidory, cebula, ząbek czosnku, oliwa, śmietana, bazylia, sól, pieprz, cukier.
Pomidory zanurzam we wrzątku na 2-3 min. Następnie zdejmuję skórę. Kroję w kostkę (gniazda nasienne wyrzucam) i wraz z cebulą i czosnkiem duszę na łyżce oliwy. Gdy wszystko się rozgotuje, przecieram przez sito. Dodaję śmietanę i doprawiam do smaku cukrem, solą pieprzem i bazylią. Gotuję dowolny makaron i dodaję do sosu. Pychota.
SOBOTA
I danie: Zupa rosół
Kurczaka kroję na porcje i gotuję z włoszczyzną. Następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Rosół doprawiam i gotuję makaron.
II danie: Kurczak panierowany
Zimne porcje kurczaka panieruję w jajku i bułce. Do jajka dodaję utartą na drobnej tarce cebulę. Obsmażam na złoto. Kurczaka najczęściej podaję z ryżem.
NIEDZIELA
I danie: Zupa z soboty
II danie: Schab z rękawa
Składniki: schab bez kości, przyprawy, mąka ziemniaczana
Mięso nacieram pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. Wkładam do rękawa piekarniczego, dorzucam listek bobkowy i zawiązuję. Wstawiam do piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw lekko nacinam aby schab się zrumienił. Mięso wyjmuję a sos zagęszczam rozmieszana w wodzie mąką ziemniaczaną i jeszcze trochę doprawiam.
Smacznego,
Jola
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/tygodniowe-obiadanie-wg-joli-cz-7.html