Wykonanie
Składniki4 porcje1 mały
ziemniak400 g
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*1 mała
cebula5 gałązek
natki pietruszki1 małe
jajkomąka,
oliwa extra vergine500 ml
przecieru pomidorowego (passaty z butelki)kilka liści
bazyliipo ok. 75 g
makaronu na porcjęświeżo starty
parmezan lub
grana padanosól,
pieprz,
cukiermąka do obtoczeniaPrzygotowanie
Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.Jeśli sami mielimy
mięso, możemy od razu zmielić
cebulę i listki
natki. Jeśli mamy gotowe już zmielone
mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce
cebulę i drobno posiekane listki
natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane,
sól i
pieprz do smaku oraz
jajko.Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki
mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i obtoczyć je w
mące. W międzyczasie nastawić osoloną
wodę na
makaron i ugotować go al dente.Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami
oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie
łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W
sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać
przecier pomidorowy, doprawić go
solą,
pieprzem i łyżeczką
cukru. Dodać posiekaną
bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go
wodą z
makaronu lub zwykłą
wodą.Pulpeciki podawać z
makaronem i tartym
serem. Potrawę można przygotować wcześniej i odgrzewać.Wskazówki* Można użyć tylko jednego rodzaju
mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego /
wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć
mięsa z indyka.