Wykonanie
Klopsiki/ pulpeciki/ kuleczki
mięsne - to jedno z ulubionych dań mojego dziecka (i sądzę, że innych również ;) ).To pomysł na smaczny i sycący obiad w stylu włoskim. Jeśli robimy go dla dzieci, pomijamy
chili.Klopsiki:500 g
mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego1 posiekana
cebula4
pieczarki1 rozgnieciony ząbek
czosnku1 łyżeczka sproszkowanego
chili2 łyżeczki
maku1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej, siekanej
bazylii2 łyżki siekanej
natki pietruszki1 małe
jajko1 łyżeczka
solikilka łyżek
bułki tartej do zagęszczenia
oliwa do smażeniaSos:5 łyżek
przecieru pomidorowego (np. Cirio)3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 posiekanej
cebuli1 łyżeczka sproszkowanego
chili1 rozgnieciony ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
mąki2 łyżeczki
oliwy z oliwek (np. Carapelli)
woda według uznania ok. 1 szklanki (dodawać stopniowo)
sólDodatki:
makaron razowy (np. Misura)siekana
natka pietruszkitarty
parmezan (opcjonalnie)
Pieczarki zetrzeć na wiórki i podsmażyć na
oliwie, następnie dodać
cebulę, po chwili
czosnek.Wszystkie składniki klopsików, wraz z
pieczarkami i
cebulą, umieścić w robocie kuchennym i wyrobić.Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie z masy uformować niewielkie kuleczki.Na
oliwie podsmażyć pół
cebuli, pod koniec smażenia dodać
czosnek.Przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki sosu (z wyjątkiem
jogurtu) i dodawać stopniowo
wodę. Wymieszać i lekko podgotować. Dodawać stopniowo
jogurt, energicznie mieszając sos.Po chwili wkładać do sosu klopsiki i dusić na małym ogniu do miękkości (przez kilka minut), co jakiś czas delikatnie mieszając.W międzyczasie ugotować
makaron.Tuż przed podaniem posypać siekaną
natką pietruszki lub
bazylii, ewentualnie
parmezanem.