ßßß Cookit - przepis na Klopsiki (pulpeciki) mięsne w jogurtowo-pomidorowym sosie

Klopsiki (pulpeciki) mięsne w jogurtowo-pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Klopsiki/ pulpeciki/ kuleczki mięsne - to jedno z ulubionych dań mojego dziecka (i sądzę, że innych również ;) ).
To pomysł na smaczny i sycący obiad w stylu włoskim. Jeśli robimy go dla dzieci, pomijamy chili.
Klopsiki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 posiekana cebula
4 pieczarki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego chili
2 łyżeczki maku
1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej, siekanej bazylii
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 małe jajko
1 łyżeczka soli
kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia
oliwa do smażenia
Sos:
5 łyżek przecieru pomidorowego (np. Cirio)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 posiekanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżeczki oliwy z oliwek (np. Carapelli)
woda według uznania ok. 1 szklanki (dodawać stopniowo)
sól
Dodatki:
makaron razowy (np. Misura)
siekana natka pietruszki
tarty parmezan (opcjonalnie)
Pieczarki zetrzeć na wiórki i podsmażyć na oliwie, następnie dodać cebulę, po chwili czosnek.
Wszystkie składniki klopsików, wraz z pieczarkami i cebulą, umieścić w robocie kuchennym i wyrobić.
Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie z masy uformować niewielkie kuleczki.
Na oliwie podsmażyć pół cebuli, pod koniec smażenia dodać czosnek.
Przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki sosu (z wyjątkiem jogurtu) i dodawać stopniowo wodę. Wymieszać i lekko podgotować. Dodawać stopniowo jogurt, energicznie mieszając sos.
Po chwili wkładać do sosu klopsiki i dusić na małym ogniu do miękkości (przez kilka minut), co jakiś czas delikatnie mieszając.
W międzyczasie ugotować makaron.
Tuż przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki lub bazylii, ewentualnie parmezanem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/klopsiki-miesne-w-jogurtowo-pomidorowym.html