ßßß Cookit - przepis na Zapiekany nadziewany bakłażan na sposób maltański

Zapiekany nadziewany bakłażan na sposób maltański

nazwa

Wykonanie

Brungiel Mimli l-Forn czyli zapiekany bakłażan na sposób maltański… Ach ta Malta ;)
Składniki dla 2 osób:
1 dorodny bakłażan
20 dag mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego)
mała cebula
2 ząbki czosnku
szklanka przecieru pomidorowego z mojego przepisu
garść posiekanej bazylii i oregano
1 jajko
2 łyżki tartego parmezanu
6 średnich ziemniaków
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Bakłażana umyłam przekroiłam wzdłuż na pół, posoliłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie wrzuciłam go na 5 minut do gotującej się wody, wyjęłam, odsączyłam i zostawiłam do ostygnięcia. Z ostudzonego bakłażana wyjęłam miąższ i pokroiłam go na kawałeczki. W tym czasie na oliwie podsmażyłam drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodałam mięso, podsmażyłam, dolałam sosu pomidorowego, miąższ z bakłażana i zioła i dusiłam 15 minut. Sos również odstawiłam do ostygnięcia i do zimnego wbełtałam jajko i parmezan i doprawiłam solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornej foremki wysmarowanej oliwą z oliwek ułożyłam cienko pokrojone ziemniaki, ułożyłam na nich połówki bakłażana nadzianego sosem mięsnym, na wierzchu układając również kilka plasterków ziemniaków. Całość skropiłam oliwą i wstawiłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przygotowując ten przepis wzorowałam się na - oryginalny przepis .
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/07/zapiekany-nadziewany-bakazan-na-sposob.html