Wykonanie
Brungiel Mimli l-Forn czyli zapiekany
bakłażan na sposób maltański… Ach ta Malta ;)Składniki dla 2 osób:1 dorodny
bakłażan20 dag
mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego)mała
cebula2 ząbki
czosnkuszklanka
przecieru pomidorowego z mojego przepisugarść posiekanej
bazylii i
oregano1
jajko2 łyżki tartego
parmezanu6 średnich
ziemniakówsól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekBakłażana umyłam przekroiłam wzdłuż na pół, posoliłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie wrzuciłam go na 5 minut do gotującej się
wody, wyjęłam, odsączyłam i zostawiłam do ostygnięcia. Z ostudzonego
bakłażana wyjęłam miąższ i pokroiłam go na kawałeczki. W tym czasie na
oliwie podsmażyłam drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, dodałam
mięso, podsmażyłam, dolałam
sosu pomidorowego, miąższ z
bakłażana i
zioła i dusiłam 15 minut. Sos również odstawiłam do ostygnięcia i do zimnego wbełtałam
jajko i
parmezan i doprawiłam
solą i
pieprzem. Na dnie żaroodpornej foremki wysmarowanej
oliwą z oliwek ułożyłam cienko pokrojone
ziemniaki, ułożyłam na nich połówki
bakłażana nadzianego sosem mięsnym, na wierzchu układając również kilka plasterków
ziemniaków. Całość
skropiłam oliwą i wstawiłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Przygotowując ten przepis wzorowałam się na - oryginalny przepis .Smacznego!