Wykonanie
Bakłażan zapiekany z
serem - podam Wam przepis w 3 wersjach: dla chudych, dla grubych oraz dla średnich (ale uważajacych żeby nie przytyć...)
Składniki: 6
bakłażanów,1
ser do zapiekania w kawałku (
chedar, lub
mozzarella),1
ser mozzarella (tarty),
ser parmezan utarty do posypania na wierzchu,1 litr
przecieru pomidorowego świeżego lub konserwowego,200 gr
mięsa mielonego (opcja, ale bez
mięsa też jest to zakomite danie),
czosnek,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz, świeża
natka pietruszki, świeża
bazylia,
oregano.
Przygotowanie:
Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż, w kwadraty lub prostokąty o grubości 7-10 mm.Ułożyć na papierze do zapiekania, posolić i podpiec w piekarniku ok. 30-40 min, ale uważać, aby nie przesuszyć. W tym czasie zrobić
sos pomidorowy:
czosnek (i
mięso) podsmarzyć na
oliwie, dodać
przyprawy i
przecier pomidorowy domowy lub konserwowy. Gotować 15-20 min. Kiedy podpieczone w piecu
bakłażany przestygną, nasmarować prostokątną formę do zapiekania
oliwą, posolić na dnie i układać prostokąty
bakłażanów w równe porcje, np. 3
rzędy po 5 plastrów. Następnie na każdy
bakłażan położyć cieniutki plaster
cheddara lub
mozarelli, posypać
parmezanem, znowu posolić i położyć kolejną warstwę
bakłażanów. Na tę warstwę znowu
sery (lub
mięso) i znowu na górę
bakłażan. Powinny być 3-4 warstwy. Jeśli będziesz przestrzegać odległości, pózniej gorąca parmiggiana będzie się wdzięcznie kroić na porcje, nie będzie się ciągnąć. Na koniec delikatnie i równomiernie wlać sos, na wierzchu posypać
mozzarellą.Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż zacznie “mrugać”. Jeszcze 10 min, zapiekać, posypać na wierzchu
parmezanem i gotowe.Ważne, aby nie używać
sosu pomidorowego na skróty, czyli prosto z puszki lub z butelki. Trzeba go wcześniej ugotować z
przyprawami, odrobiną
wody lub rosołu, dobrą
oliwą z oliwek i z
czosnkiem. W ten sposób przygotowana la parmiggiana jest bardziej pracochłonna, ale dopiero wtedy jest naprawdę dobra.
To jest wersja najchudsza z możliwych, bo właściwie jest to przepis na solidne danie lasagna al forno, tyle że dietetyczne, bo bez
mąki.Ale jeśli się nie odchudzasz, możesz
bakłażany usmażyć na
oliwie, zamiast zapiekać je bez tłuszczu na papierze w piekarniku.Wtedy każdy plaster należy przed układaniem odsączyć.A najbardziej “wypasiona” i niebiańsko smaczna wersja, to … każdy plaster
bakłażana obsmażyć perwersyjnie w cieście naleśnikowym. O mamma mia che
buono!