Wykonanie
Dziś mieliśmy prawdziwie włoski obiad. Przepis na pyszne klopsiki w
sosie pomidorowym znalazłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Proces przyrządzania gnocchi Laura zaprezentowała natomiast widzom wraz z nonną, czyli swoją babcią:) Do przyrządzenia sosu polecam użyć dobrego
czerwonego wina, naprawdę robi różnicę. Polecam, smacznego:)Źródło: laurainthekitchen.com na klopsiki:ok. 500 g mieszanego
mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego),pół szklanki startego
parmezanu,około pół szklanki
bułki tartej,
jajko,łyżka lub dwie
mleka,starty ząbek
czosnku,kilka posiekanych listków świeżej
bazylii,
sól,
pieprz na sos:mała
cebula,około 250 - 300 g
przecieru pomidorowego,1/3 szklanki
czerwonego wina,
sól,
pieprz, świeża
bazyliaPołączyć produkty do przyrządzenia klopsików i dokładnie wyrobić. Mokrymi dłońmi formować klopsiki (moje były trochę większe od
orzecha włoskiego) i szybko przesmażyć do zrumienienia, odłożyć na bok. Na patelni po klopsikach przesmażyć
cebulę, ostrożnie dolać
wino i poczekać, aż
alkohol wyparuje. Dodać przecier, przyprawić, przemieszać chwilkę, do powstałego sosu włożyć klopsiki i dusić około 30-60 minut. na gnocchi:kilogram
ziemniaków,około 2 szklanek
mąki (może być więcej lub mniej),łyżeczka
soliZiemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzone zmielić lub dokładnie utrzeć, aż nie będzie grudek.Dodać
mąkę i
sól, dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywać kulki wielkości piłeczki golfowej, kawałki po kolei rozwałkować dłońmi na podłużny rulonik (warto podsypać blat
mąką). Nożem kroić rulonik na maleńkie kluseczki, na każdej z nich można (nie trzeba) zrobić charakterystyczne wgłębienia widelcem (wystarczy kluseczkę przetoczyć po ząbkach widelca). Kluseczki ułożyć na czystej ściereczce, odstawić do wyschnięcia na godzinę. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku (można dolać odrobinkę
oliwy), kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe - zajmie to dosłownie 3 minuty. Podawać z klopsikami (lub innym ulubionym sosem), posypać
parmezanem.