Wykonanie
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1701935170.JPG)
Klasyczna wersja lazanii czyli Lazania bolonese z
mięsem w pomidorach,
sosem beszamelowym oraz
parmezanem. Z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i miękka, każdy kolejny kęs to rozkosz dla podniebienia.Składniki na sos bolonese:50 dag
mięsa mielonego wieprzowego (u mnie mielone z
karkówki)3 ząbki
czosnku2 małe
cebule1 puszka
pomidorów1 łyżka świeżego
tymianku1 łyżka świeżej
bazylii1 łyżka świeżego
oreganosol i
pieprzoliwaSkładniki na
sos beszamelowy:1/2 kostki dobrego
masła3 łyżki
mąki tortowej2 szklanki
mlekagałka muszkatołowasólPonadto:płaty
makaronu do lazanii10 dag
sera parmezan10 dag
sera goudaNa
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Do zeszklonej
cebuli dodajemy posiekany
czosnek. Wszystko smażymy około 30 sekund i dodajemy
mięso mielone, posiekany
tymianek, posiekaną
bazylię oraz posiekane
oregano. Dokładnie mieszamy i dusimy około 7 minut. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
pomidory z puszki i dusimy przez około 4 minuty. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem.W małym garnku roztapiamy
masło. Do roztopionego
masła dodajemy
mąkę cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Po około 40 sekundach do
mąki z
masłem dolewamy połowę
mleka, szybko i dokładnie mieszamy, żeby się nie porobiły grudki. Dolewamy resztę
mleka, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrznych nie przerywając mieszania. Na końcu doprawiamy
sola i
gałką muszkatołową.Na tarce o drobnych oczkach trzemy obydwa rodzaje
sera. Po starciu
sery łączymy ze sobą.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu bolonese. Na to układamy płaty
makaronu. Na płaty
makaronu wylewamy 1/3
sosu beszamelowego dokładnie pokrywając
makaron. na sos nakładamy 1/3 sosu bolonese. Wszystko obsypujemy 1/3
startego sera. Na
ser układamy warstwę
makaronu , na
makaron kolejna porcję
sosu beszamelowy, na beszamel kolejna porcja sosu bolonese, a na bolonese kolejna porcja
sera. Na
ser płaty
makaronu. Na
makaron reszta
sosu beszamelowego. Na to reszta sosu bolonese. A na wierzch reszta
sera. Lazanie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Lazanie po upieczeniu odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-438379207.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/528543363.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-996122665.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1137285166.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-2122997841.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/2030806954.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1869441477.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1728278976.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1440986856.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1699510338.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-435954375.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-577116876.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1134860334.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-2086494289.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/2067310506.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1905945029.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1545754721.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1521844285.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1663006786.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1539106506.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-540613324.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-957194281.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1098356782.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-2092982353.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/2060822442.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1899456965.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/1758294464.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1528332349.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-1669494850.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2016_slash_05_slash_Lazania-bolonese/l/-405938887.JPG)