ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

Lasagne bolognese to druga po lasagne ze szpinakiem moja ulubiona zapiekanka makaronowa. Danie pożywne, a więc idealne na jesienno-zimowy posiłek. Polecam :)
Składniki:
16 płatów makaronu lasagne
Sos bolognese:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów z puszki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
2 łyżki oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
cukier (do smaku)
1 łyżka oliwy
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
Dodatkowo:
300 g żółtego, pikantnego sera
Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".
Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina.
Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/12/lasagne-bolognese.html