Wykonanie
Lasagne bolognese to druga po lasagne ze
szpinakiem moja ulubiona zapiekanka makaronowa. Danie pożywne, a więc idealne na jesienno-zimowy posiłek. Polecam :)
Składniki:16 płatów
makaronu lasagneSos bolognese:500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 duża
cebula3 ząbki
czosnku500 g
pomidorów z puszki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)2 łyżki
oregano1 łyżka
bazylii1 łyżka
koncentratu pomidorowegocukier (do smaku)1 łyżka
oliwySos beszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki400 ml
mlekasól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)świeżo starta
gałka muszkatołowa (do smaku)Dodatkowo:300 g żółtego, pikantnego
seraSos bolognese:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na
oliwie. Dodać
mielone mięso. Przyprawić
solą i
pieprzem. Smażyć mieszając.
Pomidory z puszki zmiksować z
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
oregano,
bazylią, koncentratem i
cukrem. Sos dodać do
mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.Beszamel: Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać
mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić
solą,
białym pieprzem i
gałką muszkatołową.Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować
masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty
makarony. Na
makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać
startym serem. Na
ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to
makaron polany beszamelem i posypany
serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".Rady: Do sosu bolognese można dodać startą
marchew,
seler naciowy oraz lampkę czerwonego
wytrawnego wina.Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.