ßßß
Składniki:16 płatów makaronu lasagneSos bolognese:500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 duża cebula3 ząbki czosnku500 g pomidorów z puszkisól (do smaku)pieprz (do smaku)2 łyżki oregano1 łyżka bazylii1 łyżka koncentratu pomidorowegocukier (do smaku)1 łyżka oliwySos beszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki400 ml mlekasól (do smaku)biały pieprz (do smaku)świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)Dodatkowo:300 g żółtego, pikantnego sera

Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała".Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina.Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.