Wykonanie
To juz trzeci moj ‘specjalny’ weekend ;-)I tym razem postanowilam przylaczyc sie do wspolnej zabawy i podzielic sie z
Wami kilkoma moimi ulubionymi przepisami (w tym jeden po czesci nowy…). A jako, ze
cytrusy dosc czesto goszcza w mojej kuchni, tak wiec bedzie cos i na sniadanie, i na obiad i na deser ;-)Zacznijmy wiec od sniadania…
Brioszka cytrusowa(przepis z ksiazki : ’La machine à pain : 300 recettes 300 photographies’)To jedna z moich ulubionych brioszek. Przyznaje, jest to wersja dla leniwych (czyli ‘maszynowa’), ale rezultat jest naprawde swietny ! Czesto robie ja z 2/3 porcji i wtedy jest taka ‘w sam raz’ dla nas na sniadanie ;-)A oto przepis :500g
makiotarta skorka z 1
cytryny, z 1
pomaranczy i z 1
limonki120g miekkiego
masla3
jajkaletnie
mleko2 lyzeczki suchych
drozdzy60 g
cukru (ja dodalam tez
waniliowy)1 lyzeczka
soliJajka nalezy roztrzepac w miarce i dolac
mleka tak, aby otrzymac 300 ml.Nastepnie umiescic wszystko w maszynie (w kolejnosci w jakiej robicie to zazwyczaj…) i nastawic program ( „sweet” jesli macie, a jesli nie, to normalny) przy czym skorke nastawic na ‘light’, by brioszka sie zbytnio nie wysuszyla podczas zbyt dlugiego pieczenia.Po upieczeniu zostawiam ja jeszcze chwilke w ‘wiaderku’, po czym delikatnie wyciagam i zostawiam na kratce do wystygniecia.Jest puszysta i zniewalajaco pachnaca… mam nadzieje, ze i Wam posmakuje ;-)Teraz przystawka…Salatka z
kurczaka z
grejfrutowym vinaigrette
(przepis z czelusci internetu…)Na salatke :2
filety z piersi kurczaka1
avocadoroszponka8 – 10 pomidorkow koktajlowych
oliwa z oliweksos sojowysok z cytrynysolNa vinaigrette :125 ml
miodu125 ml
soku z grejfruta250 – 350 ml
oliwy1 lyzka
oleju sezamowego1 lyzka ziaren
sezamukolendra (listki)sol,
pieprzFilety zamarynowac (ok. godziny) w
oliwie z oliwek wymieszanej z
sosem sojowym,
sokiem z cytryny i odrobina
czosnku, lekko posolic; nastepnie udusic je na patelni, na zloty kolor, ok. 10 min. z kazdej strony; po wystygnieciu pokroic je na kawalki.Na suchej patelni zrumienic lekko ziarna
sezamu. Wymieszac wszystkie skladniki na sos, dodac zrumienione ziarna
sezamu, doprawic do smaku. Wstawic do lodowki.Nastepnie w salaterce wymieszac dobrze umyta
roszponke, pokrojone
avocado,
kurczaka i
pomidorki. Przed podaniem skropic
grejfrutowym vinegrette.A szczegolnie lubiacy
cytrusy moga tez dodac do
salatki pokrojonego w cwiartki (dobrze obranego z blonek)
grejfruta.A na obiad…
Losos w
cytrusowym sosie
(przepis z czelusci internetu…)2 filety z
lososia2 lyzki posiekanego
koperku2 lyzki posiekanych lisci
kolendry1 zabek
czosnku1
pomarancza1
grejfrut (rozowy)1 lyzeczka
cukru trzcinowego3 lyzki
oliwy z oliwek3 lyzki
smietany (lub
nieslodzonego mleka skondensowanego)sol,
pieprzWymieszac sok z
pomaranczy i
grejfruta, dodac rozgnieciony
czosnek, 2 lyzki
oliwy,
cukier i
polowe posiekanych
ziol.
Rybe posolic, popieprzyc, zalac marynata i odstawic na ok. 30 minut. Nagrzac piekarnik do 200° i upiec filety (ok. 10 – 12 minut). Po upieczeniu,
lososia pozostawic w cieplym miejscu, a do cytrusowej marynaty dodac reszte
ziol, lyzke
oliwy i
smietane. Dobrze wymieszac / zmiksowac tak, aby powstaly sos byl dosyc gesty (mozna go podgrzac).Ja podalam go z
cytrynowo-
koperkowym ryzem i warzywami ugotowanymi na parze.Mnie osobiscie ta
grejfrutowo-pomaranczowa marynata bardzo smakowala, choc przyznaje, ze nie wszyscy przepadaja za tym specyficznym smakiem… dlatego tez nastepnym razem zrobie go juz w bardziej klasycznej wersji, zastepujac
grejfruta cytryna.I do
kawy…Muffinki
cytrusowo –
kokosowe(z przepisu
Linn)
225 g
maki120 g
cukru3/4 lyzeczki
proszku do pieczeniapol lyzeczki bikarbonatu
sodowego1 szczypta
soli85 g wiorkow
kokosowych3
jajka180 g stopionego
masla75 ml soku z cytrusow (u mnie
cytryna +
pomarancza)otarta
skorka z cytryny,
pomaranczy i
limonkiJajka ubilam z
cukrem ; nastepnie dodalam stopione i przestudzone
maslo,
wiorki kokosowe,
make wymieszana z proszkiem i
soda – na przemian z
sokiem z cytrusow - oraz otarte skorki z cytrusow. Po dokladnym wymieszaniu napelnilam 12 foremek muffinkowych i upieklam w nagrzanym do 180° piekarniku (ok. 20 min). Robie te muffinki dosc czesto, gdyz sa szybkie i latwe w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne.Dzis ich robienie bylo jeszcze wieksza radoscia niz zwykle, gdyz przy okazji ‘testowalam’ mojego nowego kuchennego pomocnika ;-)
musze przyznac, ze jest nieoceniony :-)) i mam nadzieje, ze nasza wspolpraca bedzie dluga i bardzo
owocna ;-)