ßßß
To juz trzeci moj ‘specjalny’ weekend ;-)I tym razem postanowilam przylaczyc sie do wspolnej zabawy i podzielic sie z Wami kilkoma moimi ulubionymi przepisami (w tym jeden po czesci nowy…). A jako, ze cytrusy dosc czesto goszcza w mojej kuchni, tak wiec bedzie cos i na sniadanie, i na obiad i na deser ;-)Zacznijmy wiec od sniadania…
Brioszka cytrusowa(przepis z ksiazki : ’La machine à pain : 300 recettes 300 photographies’)To jedna z moich ulubionych brioszek. Przyznaje, jest to wersja dla leniwych (czyli ‘maszynowa’), ale rezultat jest naprawde swietny ! Czesto robie ja z 2/3 porcji i wtedy jest taka ‘w sam raz’ dla nas na sniadanie ;-)A oto przepis :500g makiotarta skorka z 1 cytryny, z 1 pomaranczy i z 1 limonki120g miekkiego masla3 jajkaletnie mleko2 lyzeczki suchych drozdzy60 g cukru (ja dodalam tez waniliowy)1 lyzeczka soliJajka nalezy roztrzepac w miarce i dolac mleka tak, aby otrzymac 300 ml.Nastepnie umiescic wszystko w maszynie (w kolejnosci w jakiej robicie to zazwyczaj…) i nastawic program ( „sweet” jesli macie, a jesli nie, to normalny) przy czym skorke nastawic na ‘light’, by brioszka sie zbytnio nie wysuszyla podczas zbyt dlugiego pieczenia.Po upieczeniu zostawiam ja jeszcze chwilke w ‘wiaderku’, po czym delikatnie wyciagam i zostawiam na kratce do wystygniecia.Jest puszysta i zniewalajaco pachnaca… mam nadzieje, ze i Wam posmakuje ;-)Teraz przystawka…Salatka z kurczaka z grejfrutowym vinaigrette
(przepis z czelusci internetu…)Na salatke :2 filety z piersi kurczaka1 avocadoroszponka8 – 10 pomidorkow koktajlowycholiwa z oliweksos sojowysok z cytrynysolNa vinaigrette :125 ml miodu125 ml soku z grejfruta250 – 350 ml oliwy1 lyzka oleju sezamowego1 lyzka ziaren sezamukolendra (listki)sol, pieprzFilety zamarynowac (ok. godziny) w oliwie z oliwek wymieszanej z sosem sojowym, sokiem z cytryny i odrobina czosnku, lekko posolic; nastepnie udusic je na patelni, na zloty kolor, ok. 10 min. z kazdej strony; po wystygnieciu pokroic je na kawalki.Na suchej patelni zrumienic lekko ziarna sezamu. Wymieszac wszystkie skladniki na sos, dodac zrumienione ziarna sezamu, doprawic do smaku. Wstawic do lodowki.Nastepnie w salaterce wymieszac dobrze umyta roszponke, pokrojone avocado, kurczaka i pomidorki. Przed podaniem skropic grejfrutowym vinegrette.A szczegolnie lubiacy cytrusy moga tez dodac do salatki pokrojonego w cwiartki (dobrze obranego z blonek) grejfruta.A na obiad…Losos w cytrusowym sosie
(przepis z czelusci internetu…)2 filety z lososia2 lyzki posiekanego koperku2 lyzki posiekanych lisci kolendry1 zabek czosnku1 pomarancza1 grejfrut (rozowy)1 lyzeczka cukru trzcinowego3 lyzki oliwy z oliwek3 lyzki smietany (lub nieslodzonego mleka skondensowanego)sol, pieprzWymieszac sok z pomaranczy i grejfruta, dodac rozgnieciony czosnek, 2 lyzki oliwy, cukier i polowe posiekanych ziol. Rybe posolic, popieprzyc, zalac marynata i odstawic na ok. 30 minut. Nagrzac piekarnik do 200° i upiec filety (ok. 10 – 12 minut). Po upieczeniu, lososia pozostawic w cieplym miejscu, a do cytrusowej marynaty dodac reszte ziol, lyzke oliwy i smietane. Dobrze wymieszac / zmiksowac tak, aby powstaly sos byl dosyc gesty (mozna go podgrzac).Ja podalam go z cytrynowo-koperkowym ryzem i warzywami ugotowanymi na parze.Mnie osobiscie ta grejfrutowo-pomaranczowa marynata bardzo smakowala, choc przyznaje, ze nie wszyscy przepadaja za tym specyficznym smakiem… dlatego tez nastepnym razem zrobie go juz w bardziej klasycznej wersji, zastepujac grejfruta cytryna.I do kawy…Muffinki cytrusowo – kokosowe(z przepisu Linn)
225 g maki120 g cukru3/4 lyzeczki proszku do pieczeniapol lyzeczki bikarbonatu sodowego1 szczypta soli85 g wiorkow kokosowych3 jajka180 g stopionego masla75 ml soku z cytrusow (u mnie cytryna + pomarancza)otarta skorka z cytryny, pomaranczy i limonkiJajka ubilam z cukrem ; nastepnie dodalam stopione i przestudzone maslo, wiorki kokosowe, make wymieszana z proszkiem i soda – na przemian z sokiem z cytrusow - oraz otarte skorki z cytrusow. Po dokladnym wymieszaniu napelnilam 12 foremek muffinkowych i upieklam w nagrzanym do 180° piekarniku (ok. 20 min). Robie te muffinki dosc czesto, gdyz sa szybkie i latwe w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne.Dzis ich robienie bylo jeszcze wieksza radoscia niz zwykle, gdyz przy okazji ‘testowalam’ mojego nowego kuchennego pomocnika ;-)
musze przyznac, ze jest nieoceniony :-)) i mam nadzieje, ze nasza wspolpraca bedzie dluga i bardzo owocna ;-)