Wykonanie
Ciasto z
oliwą z oliwek, do tego
cytrynowy krem i prażone ziarna pszenicy - połączenie dość intrygujące, ale za to jak smaczne! Sceptycznie podchodziłam do tego ciasta i niepotrzebnie! Ciasto jest pyszne! W smaku trochę przypomina
cynamonowego murzynka. Jest puszyste i delikatnie słodkie. Połączenie
cytrynowego kremu z tym
ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli
boicie się tego połączenia, lub nie lubicie
cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką
lodów waniliowych.
Składniki:- 3
jajka- 2 szklanki
cukry- 300 ml
oliwy z oliwek - użyłam
Oliwy Extra Vergine ORIGINALE,
marki Bertolli *- 1,5 szklanki
mleka- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki
cynamonu- 0,5 łyżeczki
soli- skórka z 1
cyrtyny- sok z 1
cytryny- 150g kremowego
serka (typu philadelphia)- 1-2 łyżki
miodu (do smaku)- 2 garści prażonych ziaren pszenicy w miodzie
W misce wymieszać
jajka,
oliwę i
mleko. Dodać
skórkę z cytryny.W drugiej misce wymieszać ze sobą
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól i
cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy
cytryny (drugą połowę zachować do kremu).Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie).Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu), do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu, ciasto ostudzić.
Serek wymieszać z
miodem i z
sokiem z cytryny, który dodajemy stopniowo, wg. własnego smaku.Posmarować ciasto. Posypać prażoną pszenicą.Odstawić do lodówki na minimum 1h.Smacznego!
___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/
W przepisie wykorzystałam
Oliwę Extra Vergine Originale,
marki Bertolli, którą otrzymałam w ramach współpracy, od Pani Agaty. Jest to druga
oliwa, którą otrzymałam. Pierwszą wykorzystałam w przepisie na
ciasteczka z
oliwą z oliwek (klik).
Oliwa Extra Vergine ORIGINALE,
marki Bertolli - jest to produkt najwyższej jakości, uznany za numer 1. na świecie.
Oliwa Bertolli jest uznawana przez koneserów za jedną z najcenniejszych
oliw oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Tylko 20%
oliwek ma wystarczająco wysoką jakość, by wytworzona
oliwa mogła być sprzedawana z etykietą Bertolli.Ten złoty płyn, niczym dar bogów, został wytworzony z najszlachetniejszych odmian
oliwek rosnących i dojrzewających w słońcu gorącej Toskanii. Dzięki temu, pełna włoskiego temperamentu,
Oliwa Extra Vergine ORIGINALE wn iesie śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw.Z uwagi na swój smak i aromat
Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i
sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją rodzinę pysznymi tostami, czy przygotujesz oryginalny dressing. Dzięki niej codzienny posiłek zyskuje rangę prawdziwej uczty.* przepis pochodzi z bloga 'Madame Edith'