Wykonanie
Niezwykle wszystkim smakowal. Robilam go jakis czas temu bardzo czesto, teraz znow powrocilam do tego przepisu- z powodzeniem :)
Na forme o srednicy 26 cm:1 , 5 kg jablek (np. Boskop)3 lyzki
soku z cytryny300 ml
soku jablkowego1 opakowanie budyniu
waniliowego (przenaczonego na 0,5 l
mleka)4 lyzki+ 150 g
cukru100 g
maslaszczypta
soli2
jajka150 g
maki1 lyzeczka
proszku do pieczenia125 g
smietany creme fraiche lub kwasnej
smietany 30%2 lyzki platkow
migdalowychtluszcz do wysmarowania foremki
Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke, skropic
sokiem z cytryny. Wymieszac 50 ml
soku jablkowego z 4 lyzkami
cukru i proszkiem budyniowym. Pozostaly sok zagotowac, dodac sok z rozpuszczonym
budyniem i zagotowac. Wymieszac z
jablkami.
Maslo ubic na kremowa mase z
sola i 150 g
cukru. Dodac pojedynczo
jajka i wymieszac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze
smietana ciagle mieszajac. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Wylozyc mase budyniowo-jablkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1 1/4 godziny. Na 15 minut przed koncem pieczenia posypac platkami migdalowymi