Wykonanie
Jesien to dla mnie
pora na jableczniki, szarlotki i wszystkie inne ciasta z
jablkami. Zapraszam slodko na jablecznik z karmelem :)


Na blache o wymiarach: 32x39 cm200 g
masla lub
margaryny do pieczenia270 g
cukruszczypta
soli3
jajka270 g
maki1 lyzeczka
proszku do pieczenia3-4 lyzki
mleka5 czerwonych jablek2 lyzki
soku z cytryny120 ml
syropu klonowegoJablka obrac, pokroic na talarki ok. 1 cm, wyciac gniazda nasienne. Skropic
sokiem z cytryny. Na sucha patelnie wsypac 60 g
cukru i skarmelizowac (poczekac az sie rozpusci). Dodac 60 ml
syropu klonowego i
jablka, dusic przez chwile. Karmel powinien sie rozpuscic.
Maslo ubic z
sola i 150 g
cukru na kremowa mase. Dodawac pojedynczo
jajka i ciagle ubijac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia. Wsypywac do masy naprzemian z
mlekiem, meiszajac. Ciasto wylozyc na blache z papierem do pieczenia. Nastepnie za pomoca widelca wylozyc
jablka. Polac pozostalym na patelni karmelem. Wlozyc jablecznik do nagrzanego piekarnika- 200°C, z termoobiegiem- 175°C i piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu polac karmelem sporzadzonym tak jak poprzednio z 60 g
cukru i 60 ml
syropu klonowego (mozna dodac nieco
wody).Przepis z tygodnika "Laura" , jeden z wrzesniowych numerow 2013 r.