Wykonanie
Jesli brak czasu na skomplikowane ciasta polecam wam ten przepis na wielkanoc. Mazurek mozna dowolnie ozdobic np.
konfitura, posypac
cukrem pudrem, albo zostawic bez przybrania.Na forme o wymiarach 25x30 cm:5
jajek125 g
masla lub
margaryny do pieczenia1 szklanka
cukru1,5 szklanki
maki1 lyzeczka
proszku do pieczenia2 lyzki
kakao2 lyzki
mlekaszczypta
solitluszcz do wysmarowania i
tarta bulka do wysypania foremkiBlaszke natluscic i wysypac
tarta bulka.
Maslo rozpuscic i nieco wystudzic.
Jajka ubic z
cukrem i
sola na puszysta mase. Powoli dodawac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia i nadal ucierac. Pod koniec dodac stopione
maslo i wymieszac lyzka. Do foremki wylac
polowe ciasta. Druga
polowe wymieszac z
kakao i
mlekiem. Wykladac na jasne ciasto delikatnie mieszajac (powstana marmurkowe wzorki). Wstawic do piekarnika w temperaturze 180°C. Upiec na rumiano ok. 35 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy nie jest w srodku mokre.


A tak lukrem i kolorowym
cukrem przyozdopil mazurek moj synek:

Przepis dodaje do akcji: