ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopiersi kurczaka 450 gramówskórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychskórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek deserowychsok z cytryny 5 łyżek stołowychsok z pomarańczy 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek deserowychimbir 1 łyżek deserowychczosnek 3 ząbkisos sojowy 2 łyżek stołowycholej 2 łyżek stołowycholej sezamowy 2 łyżek deserowychsezam 1 łyżek stołowychcukier 2 łyżek deserowychsól według uznaniaWykonanie:Opłukane filety, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, lekko posolić, polać sosem sojowym, wymieszać. Odstawić na 30 min, osączyć. W woku rozgrzać łyżkę oleju, włożyć obrany i posiekany czosnek, drobno posiekane kłącze świeżego imbiru, skórkę otartą z wyszorowanych cytrusów, zamieszać, dodać część kurczaka. Smażyć, mieszając, aż mięso zbieleje, rozgarnąć wszystko na boki, na środek wlać pozostały olej i wrzucić resztę mięsa. Gdy mięso zbieleje, wlać sok z cytrusów wymieszany z łyżką wody, mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Wyjąć z woka, skropić olejem, posypać uprażonym ziarnem sezamu. Podawać z ryżem lub pieczywem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: