Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
piersi kurczaka 450 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychskórka z
pomarańczy - otarta 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 5 łyżek stołowychsok z
pomarańczy 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 2 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sezam 1 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:Opłukane filety, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, lekko posolić, polać
sosem sojowym, wymieszać. Odstawić na 30 min, osączyć. W woku rozgrzać łyżkę
oleju, włożyć obrany i posiekany
czosnek, drobno posiekane kłącze świeżego
imbiru, skórkę otartą z wyszorowanych
cytrusów, zamieszać, dodać część
kurczaka. Smażyć, mieszając, aż
mięso zbieleje, rozgarnąć wszystko na boki, na środek wlać pozostały
olej i wrzucić resztę
mięsa. Gdy
mięso zbieleje, wlać sok z
cytrusów wymieszany z łyżką
wody,
mąką ziemniaczaną i
cukrem. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Wyjąć z woka, skropić
olejem, posypać uprażonym ziarnem
sezamu. Podawać z
ryżem lub
pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: