Wykonanie
Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu« Klopsiki w sosie piwnymCafe cortado leche y leche »
Składniki:
piersi z kurczakałyżka jasnego
sosu sojowegołyżka chińskiego
wina ryżowego2 zmiażdżone ząbki
czosnku2 łyżeczki tartego
imbiru1 roztrzepane
jajkoskrobia kukurydziana (ewentualnie ziemniaczana)
olej do głębokiego smażeniauprażone ziarna
sezamu do posypaniałyżka
oleju2
szczypiorki posiekanezmiażdżony ząbek
czosnku2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej (ziemniaczanej)6 łyżek rosołu2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
oleju sezamowegosólSos sojowy,
wino,
imbir,
czosnek wymiesza i marynować w tej mieszance pokrojonego w paski
kurczaka. Dobrze zostawić go na noc w lodówce, żeby dobrze się zamarynował, lub przynajmniej na kilka godzin, smażyć w głębokim tłuszczu 3-4 minuty, wyłożyć na papierowy ręcznik i
potem jeszcze raz smażyć w głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ( ja smazyłam tylko raz). Usmażyć
szczypiorek i
czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu, wymieszać rosół z pozostałymi składnikami i wlać do
szczypiorku i
czosnku, gotować do zgęstnięcia. Do sosu dodać usmażonego
kurczaka, wymieszamy aby
kurczak był dobrze pokryty i posypać ziarnami
sezamu. Podawać z
ryżem lub
makaronem ryżowym.Smacznego:)sobota, 07 maja 2011, wiosenka27poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze