ßßß Cookit - przepis na Kurczak sezamowo- cytrynowy

Kurczak sezamowo- cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Eksplozja smaku
Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja Smaku
Utwórz swoją wizytówkę
Pisz blog
zamów newsletter
Blog > Komentarze do wpisu
« Klopsiki w sosie piwnym
Cafe cortado leche y leche »
Składniki:
piersi z kurczaka
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka chińskiego wina ryżowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego imbiru
1 roztrzepane jajko
skrobia kukurydziana (ewentualnie ziemniaczana)
olej do głębokiego smażenia
uprażone ziarna sezamu do posypania
łyżka oleju
2 szczypiorki posiekane
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ziemniaczanej)
6 łyżek rosołu
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
Sos sojowy, wino, imbir, czosnek wymiesza i marynować w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Dobrze zostawić go na noc w lodówce, żeby dobrze się zamarynował, lub przynajmniej na kilka godzin, smażyć w głębokim tłuszczu 3-4 minuty, wyłożyć na papierowy ręcznik i potem jeszcze raz smażyć w głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ( ja smazyłam tylko raz). Usmażyć szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu, wymieszać rosół z pozostałymi składnikami i wlać do szczypiorku i czosnku, gotować do zgęstnięcia. Do sosu dodać usmażonego kurczaka, wymieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego:)
sobota, 07 maja 2011, wiosenka27
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/05/Kurczak-sezamowo-cytrynowy.html