Wykonanie
My właśnie postanowiliśmy zrobić trochę takiej
kiełbasy właśnie z okazji tytułowego Weekendu z grillem. Żebyście
mieli przepis i ewentualnie też skorzystali.Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo,
pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową
kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy
piwną marynatą i owinęliśmy
boczkiem, białe
pszenne bułki idealnie pasujące do
kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana
cukinia.A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W
sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :)DOMOWA
KIEŁBASA GRILLOWA50% chudego
mięsa wieprzowego50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze
mięso)
przyprawy i dodatki (na 1 kg masy
mięsnej):3 ząbki
czosnku20 g
soli kuchennej2 g białego mielonego
pieprzu0,25 g
gałki muszkatołowej0,5 g
majerankuZ
mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy
mięso maszynką z sitkiem o oczkach 3-4 mm (my akurat mieliśmy 3 mm). Następnie dosypujemy wszelkie pozostałe składniki i masę dokładnie mieszamy.
Mięso nie może być zbyt mocno doprawione, bo smak pogłębi się jeszcze podczas smażenia.Następnie przy pomocy nabijarki do
kiełbas robimy takie średniej wielkości
kiełbaski. My mieliśmy 2,5 kg
mięsa i wyszło nam 35 sztuk. Nie mam pojęcia kto i kiedy to zje :)Następnie gotowe
kiełbaski należy sparzyć. Czyli wrzucamy je na 15-20 minut do gorącej
wody.
Woda nie może się gotować, powinna
mieć około 80 stopni.Jeżeli planujemy smażyć je na patelni to niech
olej nie będzie zbyt gorący, bo
kiełbaski mogą popękać.Zatem gdy już surowe
kiełbasy mamy gotowe
pora przerobić je na produkt jadalny, czy zamarynować i przygotować do grillowania.Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a
Madzia z przodu odbiera towar. A w tle mój
zakwas na chleb:
A tak wyglądają już zrobione
kiełbaski przed sparzeniem:
I po sparzeniu:
A tutaj Tosia sprawdza jakość
kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona:
PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W
BOCZEK6 kiełbasek grillowych300 g
wędzonego boczku3
cebule15 ziaren jałowca15 ziaren
ziela angielskiego3
listki laurowe0,33 litra (mała butelka)
piwa Guinness4 łyżki
oliwy z oliwekpieprz,
sólMożemy oczywiście użyć gotowych kupionych
kiełbas, ale przecież wiadomo, że to opcja dla kanapowych leniwców :) Smakosze użyją powyższego przepisu na domowe
kiełbaski. A co do
piwa to raczej powinien to być właśnie Guinness. On ma charakterystyczny smak, który tutaj idealnie się ze wszystkim skomponuje.Zatem
boczek kroimy na cienkie plastry. A najlepiej kupić już pokrojony. Chyba że mamy w domu krajalnicę. Taki w kawałku ciężko się kroi nożem na cienkie plastry.
Boczek wrzucamy do miski,
kiełbasy lecą zaraz za
boczkiem, a w ślad za nimi pokrojona w piórka
cebula.Ziarna jałowca i
ziele angielskie rozgniatamy,
liść laurowy kruszymy i wrzucamy do osobnej małej miseczki. Dodajemy 4 łyżki
oliwy z oliwek, doprawiamy
solą i
pieprzem. I tą mieszanką nacieramy dokładnie
kiełbasy i
boczek. Całość zalewamy
piwem, przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.Tuż przed grillowaniem odsączmy
mięso z zalewy, owijamy
kiełbasy w plastry
boczku i spinamy je wykałaczką. Grillujemy na złocisty kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka
cebuli i pozwalamy im się opiec.Te
kiełbaski najlepiej smakują z
musztardą i świeżymi
pszennymi bułkami.A skoro już wszystko robimy sami to i
musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIKA przepis na pyszne
pszenne bułki poniżej.
BUŁKI PSZENNE450 g
mąki pszennej225 ml
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruTo najprostsze z możliwych
bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej
kiełbasy.Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie
drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba.
Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni.Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy
bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy
mąką, nacinamy
ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
FASZEROWANA
CUKINIA4
cukinie2
czerwone papryki4
dymkikilka
pieczareksuszone pomidorykilkanaście czarnych
oliwek1/2 opakowania
sera fetakilka gałązek świeżego
oreganooliwa z oliweksól,
pieprzCukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy,
pieprzymy, skrapiamy z obu stron
oliwą. I chowamy do lodówki.Robimy farsz:
paprykę,
pieczarki i
dymkę kroimy w kostkę, taką nie za małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę
oliwy,
sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy.
Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki,
oliwki na ćwiartki,
ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane
oregano i zgrillowane warzywa.Wyjmujemy
cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią aluminiową.
Smacznego!A oto produkty, dostępne na portalu Dobra
Kiełbasa, z których skorzystaliśmy:---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)